LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
GEVALLEN VLIEGTUIGEN WO II HERSELT

Op 3,4 en 5 september 2021 werd er in Herselt een grootse herdenking gehouden onder de titel : Gevallen Vliegtuigen Wereldoorlog II. Dit werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Herselt, de Erfgoedcel Herselt, het Plane Hunters Research & Recovery Team en de 82nd - 101st US Airborne Division Herselt.
Er werden voor deze gelegenheid brochures gedrukt met informatie over de 5 vliegtuigen die er in de buurt neerkwamen. Het betroffen 3 bommenwerpers, een Halifax, Lancaster en Liberator en 2 jachtvliegtuigen beiden Spitfires. De brochure bevat eveneens een plan van een fietsroute van 33 km. Deze route passeert langs de 5 crashsites zijnde de Poedertoren Vispoel Blauberg (Halifax), Witputstraat Blauberg (Spitfire), De Schrieken Varenwinkel (Lancaster), Haterbeekweg Ramsel (B-24 Liberator) en Dieperdel te Herselt (Spitfire).  
Onze voorzitter van het Plane Hunters Research & Recovery Team, Benny Ceulaers, gaf op vrijdagavond een lezing in het parochiecentrum VTC De Mixx over het werk van de Plane Hunters en over de luchtoorlog 1940-1945. Een andere spreker gaf een lezing over de gecrashte vliegtuigen die in de omgeving van Herselt zijn gevallen.
De Plane Hunters verzorgden er eveneens een tentoonstelling op zaterdag en zondag. De bezoekers kregen er informatie over de gevallen bemanningen en vliegtuigen waarbij zij ook stukken te zien kregen die op de diverse crashplaatsen werden opgegraven. Vele geïnteresseerden vonden hun weg naar de tentoonstelling en kregen er een geapprecieerde en deskundige uitleg van Gino en Benny. Job well done guys!

(Tekst en foto’s : Jef Pets)

Klik op de affiche hieronder en bekijk de foto's van de tentoonstelling.