LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen
LUNAK
VLIEGVELD EMBLEM WERELDOORLOG I
Bij mijn zoektocht naar streekgebonden luchtvaartgeschiedenis vernam ik via het documentatiecentrum van Ranst de informatie dat er op het eind van Wereldoorlog I een vliegveld werd aangelegd in Emblem (Ranst).
Dank zij René Schoonvliet (auteur van Vereeuwigd Emblem) kwam ik in contact met iemand die eveneens veel weet over de Emblemse geschiedenis. Zo had ik de eer en het genoegen om Frans Marivoet te leren kennen. Ik kreeg inzage van zijn prachtige brochure : "Wereldoorlog I en Wereldoorlog II in Emblem".
Daarin is er een passage terug te vinden over de aanleg van een vliegveld door de Duitsers. Tegen het einde van Wereldoorlog I, meerbepaald in de zomer van 1918 maakten de Duitsers ruimte vrij voor de aanleg van een vliegveld op het grondgebied van Emblem.
Het terrein bevond zich ter hoogte van Hoog Tongel. De velden bevonden zich op de gronden ingesloten tussen de (huidige) straten Broechemsesteenweg, Tongelweg, Oostmalsesteenweg en Emblemseweg.
Alhoewel het vliegveld nooit in gebruik werd genomen, moesten de landbouwers in allerijl alle gewassen van hun percelen weghalen om ruimte te maken.
Na de aftocht van de Duitse troepen uit Emblem konden de landbouwers hun akkers snel terugvinden omdat de grenspalen waren blijven staan.
Tot zover de voorlopige beschikbare informatie over de aanleg van de vliegveld in Emblem tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Met hartelijke dank aan Frans Marivoet voor zijn medewerking en het ter beschikking
stellen van zijn kennis en informatie.
Dank eveneens aan René Schoonvliet, Walter Van Der Avert en het Archief Ranst.
(Bronnen : Frans Marivoet - René Schoonvliet - Walter Van Der Avert - Documentatiecentrum Ranst)
Klik op het voorblad van de brochure van Frans en bekijk de plaatsgesteldheid zoals het er nu
uitziet.
De gevolgde fotoroute is Oostmalsesteenweg-Emblemseweg-Tongelweg-Broechemsesteenweg.