LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen
LUNAK
PLANE HUNTERS RESEARCH AND RECOVERY TEAM - PROJECT OVERLOON
In de voormiddag van 05/03/1945 steeg de Lancaster Mk I met registratie A2-F nummer NN775 op van de Royal Air Force basis Waterbeach. De bemanning wachtte een vlucht van meer dan 5 uur met als doel een fabriek te bombarderen in Gelsenkirchen (Duitsland). Na hun vertrek werd er niets van de bemanning of van het toestel meer gehoord of gezien. De bommenwerper stortte neer in de deelgemeente Bunsbeek (Glabbeek) waar zich nu de Pamelenstraat bevindt. Het voorval kostte het leven aan de 7 bemanningsleden zijnde :
Piloot Flight / Officer Kerr - Boordwerktuigkundige Sergeant Marsden - Navigator Flight / Sergeant Smith - Bommenrichter Sergeant Clarke - Radio-operator boordschutter Flight / Sergeant Olsen - Boordschutter midden Sergeant Hogg en Boordschutter achter Sergeant Thomas. Zij vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats van Heverlee nabij Brussel.
In 2016 werd de Lancaster in de Pamelenstraat te Bunsbeek (Glabbeek) opgegraven met de hulp van de Plane Hunters. In 2017 werd er een tentoonstelling gehouden waar de opgegraven onderdelen aan het publiek werden voorgesteld zie ons artikel hier.
In april 2017 huldigde burgemeester Peter Reekmans, samen met ambassadeur Alison Rose van het Verenigd Koninkrijk en de Australische ambassadeur Mark Higgie, het herdenkingsmonument in voor de slachtoffers van deze onfortuinlijke bommenwerper.
Ruim 30 nabestaanden van de 7 bemanningsleden waren er aanwezig alsook tal van vertegenwoordigers van defensie en van het gemeentebestuur.
Het herdenkingsmonument bestaat uit een propeller van de gecrashte bommenwerper en is terug te vinden voor het gemeentehuis van Glabbeek.
In december 2020 sloot burgemeester Peter Reekmans van de gemeente Glabbeek een bruikleenovereenkomst met Erik van den Dungen, de directeur van het Overloon oorlogsmuseum in Overloon (Noord-Brabant - Nederland) om het wrak van de in Glabbeek opgegraven Lancaster permanent onder te brengen in het museum.
In maart 2021 mocht ik als teamlid van de Plane Hunters mijn steentje bijdragen om de onderdelen van de Lancaster uit te sorteren en te ordenen ter voorbereiding van de toekomstige expositie in Overloon.
Met dank aan de gemeente Glabbeek, het Overloon museum en mijn collega's van het Plane Hunters Research & Recovery Team Belgium voor de toffe samenwerking en de mogelijkheid om dit project van nabij te mogen meemaken.
(Artikel : Jef Pets - Foto's : Luc Cox - Thomas Cleynen - Wim Govaerts - Jef Pets)
Klik op foto 1 hieronder voor enkele beelden van de werkdagen aan het project, klik op foto 2 voor een eerbetoon aan de crew van Lancaster NN775 A2-F.