LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen
LUNAK
100 JAAR WATERVLIEGWEEK TEMSE
In 1912 werd in Temse de Watervliegweek gehouden, een wedstrijd met als doel het zoeken naar een bruikbaar watervliegtuig voor inzet in o.a. het toenmalige Belgisch Kongo. Wie goed kan tellen komt al snel tot de slotsom dat er in 2012 reden was om dit als een 100-jarig jubileum te herdenken. De gemeente Temse had inderdaad haar uiterste best gedaan om de Watervliegweek uit de vergetelheid te halen, met tal van evenementen. Een goede reden voor ondergetekende om op 9 september 2012 Temse met een bezoek te vereren. Uit het ruime aanbod aan activiteiten werden er 3 bezocht.
Het voormalige gemeentehuis, thans Gemeentemuseum, werd voor de gelegenheid ingericht met een interessante expo rondom het thema “De Internationale Watervliegweek in Temse, 1912”. Schaalmodellen, foto’s en enkele vliegtuigonderdelen uit 1912, aangevuld met de nodige verklarende teksten zetten het nationaal en internationaal belang van de Watervliegweek in de verf.
In het nieuwe gemeentehuis had de Kantschool Artofil voor een indrukwekkende primeur gezorgd : het houten frame van een watervliegtuigmodel was volledig bespannen met kantwerk.
In de Watersportloods waren dan weer 2 interessante vliegtuigen te bewonderen. Enerzijds was er een volledig in laswerk uitgevoerd schaalmodel van een Borel eendekker watervliegtuig, gerealiseerd door leerlingen van Klas 6 Lassen-Constructie van het Koninklijk Atheneum Temse. Anderzijds was er de full-scale replica van een Donnet-Lévêque Type B vliegboot, gebouwd door Les Amicales des Rétroplanes d’Argenteuil. Laatstgenoemde werd over een periode van 20 jaar (!) gebouwd door een groep enthousiaste ex-Dassault medewerkers. Het resultaat mag gezien zijn. Voor de fotografen onder ons was het misschien een beetje jammer dat de Donnet-Lévêque geen mooiere omgeving kreeg dan het interieur van een botenloods. We mogen echter niet vergeten dat het toestel, ook al is het dan “slechts” een replica, vrij fragiel is en dus zo goed mogelijk tegen weersinvloeden moest beschermd worden. De keuze voor een ruime hangar lag dus voor de hand, en door het vliegtuig in het midden van deze loods op te stellen konden bezoekers het letterlijk van alle kanten bewonderen.
Als vliegtuigliefhebber kunnen we niet anders dan blij zijn met initiatieven zoals die in Temse aan de dag werden gelegd. Bedankt, Temse !
Met dank aan René Schoonvliet om zijn postkaartcollectie ter beschikking te stellen.
(Geraadpleegde bronnen: Brochure “100 jaar Watervliegweek 1912-2012”, internet)
(Tekst: Guido Van Roy - Foto's en illustraties : Collectie René Schoonvliet - Guido Van Roy)
Klik op de affiche van in 1912 hierna en bekijk het beeldmateriaal uit 1912 en 2012.