LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BEELD ICARUS - LIEVIN van OUTRYVE d’YDEWALLE

Recent reed ik op de Leuvensesteenweg in Zaventem. Daar zag ik op een bedrijventerrein een blinkend kunstwerk op een sokkel staan. De in de zon glanzende beeltenis van een man deed mij terugdenken aan het verhaal van Daedalus en Icarus waar ik tijdens mijn humaniora in de lessen Griekse mythologie over had geleerd.
Ik keerde terug om het kunstwerk van naderbij te bekijken en inderdaad, het beeld stelde Icarus voor, de zoon van Daedalus die door hoogmoed neerstortte in de Egeïsche Zee.

Daedalus & Icarus

Het verhaal van vader en zoon is terug te vinden in de Griekse Mythologie en werd neergeschreven door Ovidius (°02/03/43 ACN - † 17 PCN) in zijn Metamorphosen (2 - 8 PCN).
Daedalus, een architect en uitvinder, werd verbannen uit Athene en strandde op het eiland Kreta met zijn zoon Icarus.
Hij kwam bij koning Minos terecht en in opdracht van deze laatste bouwde Daedalus het labyrint van Knossos. Uit de relatie tussen Pasiphaë, de vrouw van koning Minos, en een witte stier werd een “Minotaurus” verwekt. Deze half mens - half stier werd opgesloten in het labyrint van Knossos dat door Daedalus werd gebouwd. Omdat Daedalus het labyrint als zijn broekzak kende en koning Minos kost wat kost wilde vermijden dat de Minotaurus zou ontsnappen of bevrijd worden, werden vader en zoon in een kerker opgesloten.
De enige mogelijkheid om te ontsnappen was via de lucht. Daedalus gebruikte zijn talenten als architect/uitvinder en knutselde zowaar twee paar vleugels in mekaar. De houten ribben werden ingesmeerd met bijenwas waarna er veren van vogels op werden aangebracht.
Daedalus en Icarus kozen het luchtruim en probeerden over zee Griekenland te bereiken. Bij vertrek waarschuwde Daedalus zijn zoon om niet te laag te vliegen omdat het water de veren zou nat maken en de vleugels zwaarder zou maken zodat vliegen niet meer mogelijk zou zijn.
Tevens kreeg Icarus de goede raad om ook niet te hoog te vliegen. Door de warmte van de zon zou de bijenwas smelten en zouden de veren loskomen wat eveneens tot een noodlottige situatie zou leiden.
Icarus proefde van de kunst van het vliegen maar werd steeds driester en negeerde de waarschuwingen van zijn vader. Hij ging steeds hoger en hoger vliegen wat ertoe leidde dat de was smolt, de veren loskwamen en afvielen. Icarus stortte neer in de Egeïsche zee en kwam om het leven.

Ridder Liévin van Outryve d’Ydewalle

Op de sokkel van het kunstwerk staat het opschrift: Beeldhouwer Liévin d’Ydewalle. Uit nazicht blijkt dat het hier gaat om Ridder Liévin van Outryve d’Ydewalle (°1937).
De kunstenaar van deze “Ikaros” is geen onbekende binnen de luchtvaart. In zijn jonge jaren behaalde hij al snel zijn pilotenbrevet in de civiele luchtvaart. Hij begon een loopbaan bij de Belgische Luchtmacht waar hij startte in de Promotie 134 op 04/10/1956 en zijn vleugels verwierf op 09/05/1958. Als militaire piloot vloog hij op Stampe & Vertongen SV4-B, Harvard T6, Gloster Meteor 7 en 8 en F-84F Thunderstreak.
In 1966 maakte hij de overstap naar de burgerluchtvaart en vloog onder andere op DC-3, DC-4, Fokker 27, Caravelle, DC-8 en Boeing 737.
Sinds 1975 begon Liévin van Outryve d’Ydewalle sculpturen en beelden te ontwerpen zoals ook dit beeld op de Leuvensesteenweg. De man heeft een voorliefde voor het gebruik van roestvrij staal als basismateriaal voor zijn creaties.
(Bron: Les Vieilles Tiges e.a.)

Het prachtige kunstwerk “Ikaros” kan u terugvinden op de Leuvensesteenweg in Zaventem. Het staat rechts (komende uit de richting Nossegem) opgesteld ter hoogte van het bedrijventerrein Ikaros Business Park - Sint-Martinusweg te 1930 Zaventem.

(Tekst & Foto’s: Jef Pets)

Klik op de foto hierna en bekijk de foto’s die ik van het kunstwerk maakte.