LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NOODLANDING HAWKER TYPHOON IB IN LINT

Via een vriend op de luchthaven van Antwerpen kreeg ik de informatie dat er in Lint een tentoonstelling werd gehouden naar aanleiding van de crash van een Hawker Typhoon tijdens Wereldoorlog II.
Gezien mijn interesse in streekgebonden luchtvaart-gerelateerde zaken, kon ik dit natuurlijk niet aan mij laten voorbijgaan. Zodoende trok ik naar Lint om poolshoogte te nemen van de bevindingen van de Lintse Heemkundige Kring over deze, mij tot dan toe onbekende gebeurtenis.
De expositie greep plaats op 11 augustus 2024 in de lokalen van de Heemkundige Kring Lint gelegen in de Oranjerie in het Gemeentepark van het dorp.
Ik had er een aangenaam gesprek met initiatiefnemer, Ronny Colleman, die nog niet zo lang geleden weet had gekregen van de noodlanding en er zich verder in verdiepte.

Hierna volgt een kort relaas over het gebeuren in Lint op 1 oktober 1944 aan de hand van Ronny’s onderzoek.

“Op 1 oktober 1944 stegen Pilot/Officer Eric Musgrave Denney met zijn Hawker Typhoon IB JP856, HF-rompcode voorlopig onbekend, en nog 3 andere piloten van het 183 Squadron omstreeks 13.50 uur op vanaf het vliegveld Merville in het noorden van Frankrijk. Zij dienden grondaanvallen uit te voeren ten noorden van Antwerpen aan de overkant van het Albertkanaal. De missie was niet onmiddellijk een succes en de toestellen keerden onverrichter zake terug naar Merville.
Daar werd vastgesteld dat de motor van Denney’s Typhoon een olielek vertoonde. In overleg met de mekanieker werd besloten dat het vliegtuig de tweede missie van de dag zonder reparatie zou kunnen uitvoeren.
Omstreeks 16.30 uur werd de missie voor een tweede keer gevlogen met in totaal 8 toestellen. Deze keer was de missie een compleet succes en werden alle beoogde doelwitten bestookt en vernietigd.
De Typhoons landden omstreeks 17.45 uur op hun thuisbasis in Merville met uitzondering van de JP856. Op de terugweg diende P/O Denney een noodlanding uit te voeren. Door toename van het olielek blokkeerde de Napier Sabre motor van de Typhoon en ontstond er een begin van brand. Aangezien uitwijken naar de RAF Base Antwerp B70 (huidig luchthaven van Antwerpen-Deurne) niet meer mogelijk was, diende de piloot de overweging te maken of hij zou uitspringen of dat hij een noodlanding zou maken. Een noodlanding bleek hem de meest geschikte optie te zijn en zodoende zette Denney op 1/10/1944 omstreeks 17.15 uur zijn Typhoon neer in Lint ter hoogte van het Bouwenbos aan de Liersesteenweg. De quasi ongedeerde piloot werd opgevangen door geallieerde soldaten die in Lint gelegerd waren waardoor hij zijn eenheid in Merville snel terug kon vervoegen. Het vliegtuig bleef nog enige tijd in Lint liggen en al wat voor de mensen bruikbaar was werd van de Typhoon verwijderd. Zo kwam men later in het bezit van het propellerblad dat trouwens op de tentoonstelling te bezichtigen was.
Denney vloog vier dagen later opnieuw missies bij zijn 183 Squadron en nam vrijwel onmiddellijk daarna actief deel aan de bevrijding van Walcheren en Zuid-Nederland.
Eind maart 1945 werd hij in graad verhoogd naar de hoedanigheid van Flying/Officer en eind juli 1945 kreeg hij het DFC, Distinguished Flying Cross, een hoogwaardige Engelse onderscheiding voor daden die getuigen van moed en doorzetting bij oorlogsvluchten.
Na de oorlog nam hij (vermoedelijk) dienst bij de politie.
Eric Musgrave Denney overleed in januari 1996.”

Tot zover een greep uit de bevindingen die Ronny van de noodlanding in Lint kon bijeensprokkelen.

Terzijde kunnen we vermelden dat het RAF 183 Squadron van september tot oktober 1944 op Merville (B53) Frankrijk opereerde en dat de eenheid van oktober tot november op Belgische bodem, meer bepaald op Ursel (B67), actief was.

Met dank aan Ronny om deze gebeurtenis prachtig te documenteren zodat de moedige Royal Air Force gevechtspiloot E.M. Denney, zij het postuum, voortaan een plaats heeft gekregen in de Lintse geschiedenis.
Met dank aan de organisatoren van de tentoonstelling van de Lintse Heemkundige Kring voor het prachtige werk dat zij hebben afgeleverd!

(Tekst & Foto’s: Jef Pets)

Klik op de foto van Ronny Colleman en bekijk de beelden van de tentoonstelling mbt de noodlanding van Eric M. Denney in Lint.