LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VLIEGTUIGLOODSEN  : VERLEDEN EN HEDEN

Het vliegveld van Grimbergen is de thuisbasis van onder andere de Sabena Aeroclub alsook van de Vliegclub Grimbergen.
Het speciale is dat het vliegplein de merkwaardige, imposante en wereldberoemde paddenstoelconstructie van Alfred Hardy huisvest.
Deze man heeft de twee cirkelvormige Grimbergse vliegtuigloodsen ontworpen die sedert 1947 op het terrein werden ingeplant.
Ook op de luchthaven van Antwerpen staat er een bijna gelijkaardig (minder groot) bouwwerk van Alfred Hardy ter hoogte van het Stampe & Vertongen museum.
Het innovatieve aan het ontwerp was dat alles rondom open kon waardoor er veel ruimte en licht werd gecreëerd om de toestellen onder te brengen. Deze loods voldoet tot op de dag van vandaag nog steeds aan deze vereisten.
Recent werd op de luchthaven van Antwerpen een moderne versie van dit concept in gebruik genomen. De Flying Group met name, bouwde er een nagelnieuwe loods.
Wat deze loods uniek maakt is dat er hier gebruik wordt gemaakt van een draaischijf om de vliegtuigen op een veilige stek te parkeren.
De poorten rondom van Hardy’s ontwerp, zijn hier vervangen door klassieke poorten.
Het toestel wordt binnengereden op de rotonde en in functie van de beschikbare ruimte wordt het platform gedraaid, waarna het vliegtuig achteruit wordt geduwd en zijn plaats in de loods kan innemen. Het grote voordeel van deze draaischijf is dat het risico op beschadigingen wordt geminimaliseerd omdat er niet dient gemanoeuvreerd te worden met de vliegtuigen.
Een voorbeeld van hoe het verleden (1947) en het heden (2013) mekaar aanvullen en verbeteren !
De hiernavolgende fotocompilatie zal u een klaardere kijk bieden.

Met dank aan de mensen van het vliegveld van Grimbergen (Frans Van Humbeek / Hangar Flying) en de Flying Group in Antwerpen voor hun vriendelijke en bereidwillige medewerking aan dit artikel.

(Tekst en foto’s : Jef)

Klik op de schuilplaats voor de regen, (de "kleine Paddestoel") die in de tuin van de Antwerpse luchthaven staat, voor de fotoreportage.