LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20200613 WHITE FLIGHT VICTORS

Op zaterdagavond 13 juni heeft het Formationteam The Victors een “White Flight" uitgevoerd als bedanking aan het medisch en verzorgend personeel dat tijdens de voorbije maanden dag en nacht klaar stond in de ziekenhuizen en de woonzorgcentra.
Om 19.15 uur stegen van op het vliegveld Ursel 5 Piper PA-28’s kort na elkaar op en vormden al gauw een mooie formatie, die na een overvlucht van EBUL al meteen richting Brugge vloog. Daar werd aan het AZ Sint Lucas en Sint Jan en daarna in Wingene aan het WZC Amphora een eerbetoon gegeven. Even later gebeurde hetzelfde aan het Sint Andriesziekenhuis in Tielt. De vlucht verliep verder langs het WZC Veilige Have te Aalter, waarna koers werd gezet richting Ursel.
Rond 19.55 uur kwam de formatie aan boven de site van het oude oorlogsvliegveld van Ursel waar het B67 Memorial gedenkteken staat.
Hier waren twee passages om ook de oorlogsslachtoffers te herdenken naar aanleiding van de voorbije 76-ste verjaardag van D-Day op 6 juni. Een korte toespraak werd gegeven door o.a. Kurt Plyson bij het gedenkteken “Vervlogen Verleden” op de voormalige site van het oude vliegveld waar in 1945 de Hawker Typhoons van het 609 squadron van de Royal Air Force een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van de Scheldemonding. Bij wat doedelzakmuziek vloog één van de vliegtuigen steil de hoogte in om de gesneuvelde piloten te herdenken als de “Missing Man“ van de groep. Daarna vloog de formatie richting Gent voor een eerbetoon aan het personeel van het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn en daarna verder langs het AZ Maria Middelares te Sint Denijs-Westrem. Als laatste was het AZ Alma in Eeklo aan de beurt waarna The Victors terugkeerden naar Ursel voor een veilige landing.

Onze hartelijke dank aan de piloten van het Formationteam The Victors voor deze memorabele herdenkingsvlucht !

(Tekst en foto’s : Raymond De Clercq)

Klik op de foto hieronder voor de beeldmontage die onze medewerker Raymond maakte.