LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210929 GALILEO SAR MEET LUCHTMACHTBASIS KOKSIJDE

Van 27 september tot 1 oktober vond op de vliegbasis van Koksijde de internationale Galileo search-and-rescue meeting 2021 plaats. De organisatie van deze editie verliep in nauwe samenwerking met Galileo.
De internationale Search-And-Rescue meeting is een oefening waarbij SAR-teams hun opdrachten, middelen, trainingen en procedures aan elkaar voorstellen. Het doel van de oefening is om van elkaars ervaringen te leren zodat reddingsopdrachten nog efficiënter, veiliger en sneller uitgevoerd kunnen worden.
De oefening bestaat uit 3 grote delen; een symposium waarbij middelen en procedures aan elkaar voorgesteld worden, een vliegproef waarbij de skills zoals precisie, snelheid en behendigheid van de volledige crew op de proef gesteld worden en een sportproef waarbij de onderlinge samenwerking van de crew van primordiaal belang is. Aan het einde van de oefening mag het beste team de felbegeerde SAR-meet trofee in ontvangst nemen.
Galileo is het Global Positioning System van de Europese Unie, gericht op onafhankelijkheid en autonomie op het gebied van navigatie- en timingoplossingen vanuit de ruimte. Sinds de verklaring van de eerste diensten in 2016 heeft Galileo plaatsbepalings- en tijdbepalingsdiensten geleverd aan bijna 3 miljard gebruikers.
Door de Galileo SAR Meet 2021 te ondersteunen, hernieuwt en bevestigt de Europese Unie haar engagement om operationele opsporings- en reddingsploegen op te nemen in de definitie van de service-evoluties, om de functies te leveren die ze nodig hebben om hun missies op de veiligste en meest efficiënte manier uit te voeren.
Het 40ste smaldeel organiseerde al meerdere malen de SAR-meet. De laatste dateert van oktober 2016. De transitie van de Sea King reddingshelikopter naar de zeer performante en ultramoderne NH90 NFH evenals de covid-19 pandemie zorgden voor een pauze. De 2021 editie mag rekenen op een zeer gevarieerde en belangrijke internationale deelname van reddingsteams.
(Tekst: Belgian Air Force - Adjt Jozef Vanden Broeck)

Op woensdag 29 september werd er een spottersdag georganiseerd en werd de pers eveneens uitgenodigd om de SAR-challenge van kortbij mee te maken.
Deze persconferentie vond plaats in het perscentrum Allaeys op de landzijde van de basis te Koksijde. Commandant Kurt Verwilgen van de dienst public relations (Comopsair-Ipr) nam als eerste het woord en schetste het verloop van het persevenement. Vervolgens werden we welkom geheten door de Basis Commandant Reza Vandenbroucke waarna we door twee ervaren SAR-piloten tekst en uitleg kregen wat deze Internationale Galileo SAR-meet 2021 juist inhield en waarvoor dergelijke samenkomsten worden gehouden. Daarna kwam de Adjunct-Directeur van Galileo van de afdeling Space Programme, mevrouw Paraskevi Papantoniou, aan het woord, gevolgd door de heer Tom Vandenkendelaere die lid is van het Europees Parlement en voorzitter van de Delegatie voor de betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de Navo (DNAT). Daarna werden de "buiten-activiteiten" aangevat en werden we op diverse plaatsen gebracht om de SAR-Challenge van kortbij bij te wonen.
Twee Belgische teams namen deel op NH-90, de Duitse teams vlogen op Airbus H145M en Sea King Mk.41. De bemanning uit Noorwegen vloog met de Leonardo Agusta-Westland AW-101 "Sar Queen", de crew uit Tsjechië nam deel met de PZL-Swidnik W-3 Sokol. Een civiel team van Noordzee Helikopters Vlaanderen hadden een Airbus Helicopters AS365N3 Dauphin II ter beschikking.
De SAR-challenge bestond een navigatievlucht, een "bomb"run waarbij een ballon met poeder diende gedropt te worden op een doelwit dat op de grond was gemarkeerd. Vervolgens diende de crews een parcours af te leggen waarbij hun winching capaciteiten op de proef werden gesteld en als laatste volgde er nog een SAR-demo.
De navigatie-proef werd gewonnen door één van de Belgische teams. Bij de winching was het Duitse team op Sea King de betere. Op de algemene rangschikking waarbij alle proeven werden in acht genomen, was ook hier het Duitse team op Sea King de winnaar. De SAR-demo werd gewonnen door het Tsjechische team op Sokol.
Aan alle teams een welgemeende proficiat en respect voor jullie vakkennis en inzet om dagdagelijks 24 uur op 24 in alle weersomstandigheden paraat te staan om mensen in nood bij te staan en te helpen!
Met dank aan de mensen van Comopsair-IPR, de Base Commander en het personeel van de basis van Koksijde om dit alles van kortbij te mogen meemaken.
(Tekst Jef Pets)

(Tekst : Adjt Jozef "Jo" Vanden Broeck - Jef Pets / Beeldmateriaal : Marc Van Ryssel & Jef Pets)


Klik op het SAR-meet logo voor de fotoreportage, klik op de daarop volgende foto's voor enkele filmfragmenten van respectievelijk alle deelnemers, het af te leggen parcours (Dauphin) en de Sar-demo (Sokol Tsjechië).