LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BELGIAN AIR FORCE DAYS - PERSMOMENT - 06/09/2018

Donderdag 06/09/2018 werd Lunak uitgenodigd door Comopsair - IPR om aanwezig te zijn op de persvoorstelling van de Belgian Air Force Days (BAFDays).
We werden met busjes naar het perscentrum gebracht. Aldaar kregen de afgevaardigden van de diverse beeldende- en schrijvende media een inleidend woord door Generaal-Majoor Vlieger Frederik Vansina, de Stafchef van de Belgische Luchtmacht.
Kolonel Vlieger Geert De Decker, de Basiscommandant van de 10 de Wing in Kleine Brogel, gaf aan de hand van een powerpoint presentatie tekst en uitleg wat er zoal op het programma staat. Kapitein Kurt Verwilligen ten slotte schetste wat er de komende dagen op persvlak mogelijk zal zijn.
Rond het thema “Ready for the future” zullen op de Air Force Days enkele nieuwe toestellen aan het publiek worden voorgesteld. Zo is er de alom bekende Seaking die geleidelijk aan wordt vervangen door de NH-90 Cayman. De C-130 Hercules zal in de nabije toekomst zijn taken dienen over te laten aan de Airbus A-400M Atlas en de F-16 zal binnen afzienbare tijd worden uitgefaseerd en vervangen door een nog aan te duiden vervanger.
Een 150 tal scholen bezoeken jaarlijks de basis van Kleine Brogel waarbij men de jongeren wil laten kennis maken met- en hen warm maken voor een job bij de Luchtmacht (Defensie).
Qua publiek houdt men rekening met een opkomst van ongeveer 35.000 bezoekers per dag.
Naast onze eigen Belgische demoteams, Agusta A109 - F-16 Solo Display en de Red Devils, zullen er ongeveer een 80 toestellen vliegend, een 40 tal static en daarboven op nog een 10 tal transportvliegtuigen te bewonderen zijn.
Een aantal toestellen zullen voor de eerste keer hun landingsgestel op de runway van de 10° Wing neerzetten, zo bijvoorbeeld de Stemme S15, een Dornier 228, een F-35 Lightning, een Osprey en een Sukhoi Su-27 "Flanker" om er enkele te noemen. Zondag staat een demonstratie van de Patrouille de France op het programma.
Bezoek komend weekend zeker de Belgian Air Force Days, het gaat de moeite worden !

(Tekst en foto’s : Jef)

Klik op de foto van de 3-ship formatie Typhoons van de Royal Air Force.