LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
PIPISTREL EXPERIENCE DAYS - EBZR

Zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 streken een aantal Pipistrels neer op het vliegveld van Malle-Zoersel. Reden : de Pipistrel Experience Days.
Op dit evenement kon men kennis maken met de toestellen die Pipistrel aan de klant kan aanbieden.
Aanvankelijk bouwde Pipistrel in het voormalig Joegoslavië, het huidige Slovenië, enkel gemotoriseerde zwevers, type delta. Omdat het er illegaal was om met ULM's te vliegen werd dit stiekem gedaan onder bescherming van de duisternis. Al snel werden de zwevers door hun vorm in de lucht en vliegend in de schemering door de lokale bevolking vleermuizen genoemd. Vleermuis in het Latijn is Pipistrellus en de rest kan u al raden.
Momenteel heeft het bedrijf meerdere toestellen op de markt gebracht. In hun segment kan je de Alpha, Virus, Taurus, Surveyor en Panthera terugvinden.
Zie op hun website : Pipistrel the freedom of flight .

Zaterdag was ik in de mogelijkheid om op Zoersel aanwezig te zijn en kon er een glimp opvangen van het Pipistrel gebeuren.
Blikvanger was de elektrisch aangedreven Alpha Electro, die eerder deze maand zijn Belgische debuut maakte op het Flying Festival in Brasschaat en later op de dag werd voorgesteld op de Luchthaven van Antwerpen (15/09/2018).
Onder een stralende zon kon men op het vliegveld van Malle-Zoersel enkele Alpha's en Virus' vliegtuigen bewonderen. Een kennismakingsvlucht behoorde eveneens tot de mogelijkheden.
De mensen van Pipistrel, waaronder Jaap-Jan Ferweda en Job Snel, waren ijverig in de weer om te antwoorden op de vragen van de geïnteresseerden die voor de Experience Days naar Malle waren afgezakt.
Bedankt Jaap-Jan, Job en Jos voor de uitnodiging en de aangename namiddag die ik samen met jullie mocht ervaren. Met dank ook aan de mensen van het vliegveld Malle, inzonderheid de Voorzitter van APCK Pascal Kempenaers, voor de geboden faciliteiten om deze reportage tot stand te brengen.

(Tekst en foto’s : Jef)

Klik op de foto hieronder en ontdek onder andere de Alpha Electro.