LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
AERO PARA CLUB der KEMPEN FLY-IN 2023

We hebben het in Zoersel enige tijd zonder fly-in moeten stellen, eerst door de noodzakelijke coronamaatregelen, daarna omwille van de tijdelijke sluiting van het vliegveld. Toen EBZR enkele maanden geleden weer opende leek het ondenkbaar dat men nog kans zou zien om een volwaardige fly-in in elkaar te boksen. En toch… afgezien van de wegwerkzaamheden in de buurt voelde het weekend van 19/20 augustus even vertrouwd aan als de overeenkomstige weekends van eerdere jaren : autoparking te bereiken via de ingang Zuid, lange wandelweg naast de taxiweg/vliegtuigparking, druk bezocht terras ter hoogte van het clublokaal, warbirds op de parkings vlakbij het begin van de runway.
Hoewel de bewolking op zaterdag behoorlijk hardnekkig was en pas in de late namiddag plaats ruimde voor de zon konden we op zondag van een warme wolkeloze dag genieten… bakken en braden, in letterlijke zin.
Gespreid over de 2 dagen mocht de Aero Para Club der Kempen een flink aantal bezoekende vliegtuigen ontvangen.
Wat viel er zoal te bewonderen? Eén van de hoogtepunten op zaterdag was ongetwijfeld de Bell UH-1 (Huey) OO-DON, die in de namiddag landde onder ruime publieke belangstelling. Andere interessante heli’s waren de Gazelle  N505HA die op beide dagen door Peter Van Israël werd voorgevlogen en op zaterdag de inmiddels bekende Gazelle OO-XDT in zijn fraaie ex-Armée de Terre camouflagekleuren. Bij de vliegtuigen waren uiteraard de Red Devils met hun 4 SF.260MB’s (plus één reserve) de grote publiekstrekkers. Ook enkele andere toestellen die niet echt onder de noemer “sportvliegtuigen” vallen konden op meer dan gemiddelde belangstelling rekenen : IAR-823, Spitfire Mk.XVI, Pilatus P.2 en P.3, DHC1 Chipmunk, North American Harvard, Boeing Stearman, T-28 Trojan, Beech Staggerwing. Op zondag bracht de Lockheed Electra Junior een kort bezoek vanuit Zwartberg alvorens te vertrekken richting Lelystad. Eveneens op zondag vloog Bernard Van Milders met de ex-Red Devils Fouga Magister N216DM een mooie acrodemo, evenwel zonder op het Kempense beton te landen. Andere acrovoorstellingen werden op zaterdag en zondag verzorgd door Luc Coesens en Peter Van Israël met resp. de Pitts S-2 OO-LUC en OO-PIT. Het eerste deel van de voorstelling werd met de 2 toestellen in close formation gevlogen, daarna verzorgde Luc Coesens een solodemonstratie waarbij vooral het groot aantal negatieve maneuvers opviel.
Echte uitschieters tussen de vele sportvliegtuigen vallen er niet te melden, maar dat doet uiteraard geen afbreuk aan de verdienste van de 2023 editie van deze fly-in.
Vermelden we tenslotte nog de massaal opgekomen oldtimer auto’s, die vooral op zondag met parkeerproblemen geconfronteerd werden, evenals de oude militaire voertuigen en re-enactors. Ook deze niet-vliegende deelnemers vormen al jaren een essentieel onderdeel van de Zoerselse fly-in, en dat was dit jaar niet anders.

Rest ons nog de organisatoren te bedanken voor een vlekkeloze organisatie. In 2024 zijn wij er alvast weer bij !

(Tekst & Beeldmateriaal : Guido Van Roy & Jef Pets)


Klik op de affiche voor de reeks foto's van zaterdag 19/08, klik op de eerstvolgende foto voor een filmfragment met de helikopters in de hoofdrol, klik op de derde foto voor de "Red Devils special" en klik op de laatste foto voor de reeks van 20/08.