LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
TENTOONSTELLING "LES AVIONS RENARD" EVERE

Op 28 maart 2019 trokken Willy en ik naar het gemeentehuis van de Brusselse gemeente Evere. We bezochten er de tentoonstelling die in het teken stond van Alfred Renard, een man die vliegtuigen en vliegtuigmotoren bouwde op Belgische bodem.
Aan de hand van een massa fotomateriaal kregen we als bezoeker een verzorgd en overzichtelijk totaalbeeld van de verwezenlijkingen van Alfred Renard. De man werkte aanvankelijk samen met Jean Stampe en Maurice Vertongen en maakten vliegtuigen onder de naam RSV (Renard Stampe Vertongen).
Na een tijd verbrak Alfred Renard de samenwerking met Jean Stampe & Maurice Vertongen om zijn eigen bedrijf op te starten en uit te bouwen.
Renard ontwierp en bouwde zelfs een waardige concurrent voor de gekende Spitfire, aanvankelijk de R-36 en in een later stadium de R-38, deze laatste met een Rolls-Royce Merlin II motor als krachtbron.
Het uitbreken van Wereldoorlog II en de bezetting van België door de Duitse troepen gooiden roet in het eten van het voortbestaan van Renards geesteskind. Het toestel verdween als oorlogsbuit van het toneel en heeft nooit de kans gekregen om zijn kwaliteiten naar waarden om te zetten.

(Artikel & Foto's : Jef)

Klik op de flyer hieronder om u een beeld te vormen van de tentoonstelling in Evere.