LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20211006 WINGS PARADE 2021 CC-AIR

Woensdag 06 oktober 2021 werden wij uitgenodigd op de basis van de 1°Wing te Bevekom / Beauvechain voor de Wings Parade 2021. Naar jaarlijkse traditie organiseerde het CC-Air, CompetentieCentrum van de Luchtcomponent, de vleugeluitreiking aan een nieuwe lichting militaire piloten. De Korpsoverste van het CC-Air, Kolonel Vlieger Pascal July, leidde de plechtigheid in aanwezigheid van tal van nationale en internationale civiele- en militaire prominenten. De Commandant van de Luchtcomponent, Generaal-Majoor Vlieger Thierry Dupont, overhandigde de vleugels aan 14 piloten waarvan 13 Belgische en 1 Luxemburgse vliegenier. Na de inplaatsstelling van de troepen op het paradeplein werd de militaire ceremonie aangevat. De peetvader van deze promotie nieuwe piloten is niemand minder dan Baron Pierre de Caters (°25/12/1875 - † 21/03/1944), een pionier binnen de Belgische civiele en militaire luchtvaart. De man legde op zijn landgoed in Sint-Job in ’t Goor een vliegveld aan en leerde zichzelf vliegen. Naast piloot werd hij eveneens vliegtuigbouwer en verwierf op beide terreinen wereldwijde bekendheid niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten. In december 1909 kreeg Baron de Caters het allereerste officiële  Belgische vliegbrevet.
Na het opspelden van de vleugels volgde voor sommigen nog de eedaflegging aan het vaandel waarbij getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk werd gezworen. Na het overvliegen van 3 Agusta’s A-109 en 1 NH-90 werd de plechtigheid ontbonden en werd er overgegaan tot het maken van een groepsfoto bij de F-16. Traditioneel vlogen de hoofdeksels van de nieuwbakken piloten in de lucht als teken van het succesvol afronden van hun studies. De vleugeluitreiking werd afgerond met een receptie.
Van de 14 piloten zullen er 4 zich verder bekwamen op helikopter (A-109 of NH-90), 6 op transport (A-400) en 4 als jachtpiloot op F-16 en/of F-35.
Van harte proficiat aan de gebrevetteerde piloten. Wij wensen hun een mooi loopbaan toe en steeds behouden vluchten.
Met hartelijke dank aan de mensen van de Public Relations van het CC-Air, de mensen van Comopsair-IPR en de medewerkers van de basis van de 1° Wing te Bevekom om deze plechtigheid te mogen bijwonen.

(Tekst en foto’s : Jef Pets)

Klik op groepsfoto van de nieuwe militaire piloten voor het beeldverslag.