LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPGRAVINGEN SPITFIRE ARNOST MRTVY

In april 2007 onderzochten het Plane Hunters Research & Recovery Team in Herentals naar de restanten van een Spitfire die daar neerstortte in april 1944.

De piloot Arnost Mrtvy van Tsjechische afkomt vloog bij de Royal Air Force bij het 313 Squadron. Op 19 april 1944 nam Arnost Mrtvy in zijn Spitfire Mk-IX met registratie MJ558 en rompcode RY-B deel aan een oorlogsmissie boven België. Het betrof een bommenwerper-escorte met bijstand van de Spitfires van het 312 Squadron. De aanval richtte zich op de werkplaatsen van het station van Mechelen en werd uitgevoerd door bommenwerpers van het type B-26 Marauder. Nadat een Spitfire ten prooi viel aan de Duitse Focke-Wulf 190’s, werd Arnost Mrtvy achternagezeten door de FW-190 van Luftwaffe Hauptman Wolgang Neu. De motor van de Spitfire werd geraakt door het boordgeschut van Neu. Arnost Mrtvy kon niet anders dan zijn toestel te verlaten. Vanop de grond schoten de Duitsers echter het valscherm van de neerdalende Arnost Mrtvy aan flarden waardoor hij de dood vond bij impact op de grond.
Arnost Mrtvy ligt thans begraven op het Schoonselhof te Antwerpen.
Na het vinden van een reeks onderdelen diende de verdere detectie echter te worden stopgezet.

Op 23 juni 2018 werd een tweede detectie georganiseerd. Men hoopte om de motor van de Spitfire te kunnen terugvinden maar helaas was dit niet het geval. Wel werden een boordkanon en nog een paar andere interessante zaken op de crashsite teruggevonden.
De opgravingen werden gedocumenteerd en gefilmd door een team van de WWII Treasure Hunters, dit voor het 2 de seizoen, aflevering 4 “Spitfire” op History Channel.
Vandaar dat wij toen, om begrijpelijke reden, werden verzocht geen beelden te verspreiden vooraleer de aflevering op antenne zou komen.
Uiteraard gaven wij hieraan graag gevolg.

Naar aanleiding van onze recente trip naar het Verenigd Koninkrijk in september 2022 leek het mij opportuun om dit artikel te maken en het enerzijds op te dragen aan de offergave van Arnost Mrtvy om te strijden voor onze vrijheid en anderzijds om de Plane Hunters te bedanken dat ik er in 2018 mocht aanwezig zijn en kort daarna als medewerker mee tot het team mocht behoren.

Zie ook de beelden van het monument dat Benny heeft voorzien ter nagedachtenis van Arnost Mrtvy in Herentals.

Met dank aan onze voorzitter Benny Ceulaers en onze leden van de Plane Hunters voor de nodige achtergrondinformatie om dit artikel te kunnen realiseren.

(Tekst & Beeldmateriaal: Jef Pets)

Klik op de eerste foto voor de foto's van de opgravingswerken in 2018 en klik op de tweede foto voor een filmfragment.