LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MONUMENT FORT 3 BORSBEEK

Op 30/10/2020 werd er binnen het Fort 3 te Borsbeek een monument geplaatst. Het werd opgericht als eerbetoon aan de gesneuvelden van Wereldoorlmog II die daar werden begraven. Op 05/11/2020 werd het inforbord eraan toegevoegd. Spijtig genoeg  kon er voorlopig nog geen ceremoniële inhuldiging plaatsvinden omwille van de covid pandemie.
De Duitse Luftwaffe nam in 1940 het vliegveld van Deurne over en maakten zich ook Fort 3 eigen. De in de regio omgekomen geallieerde militairen, overwegend bemanningen van neergestorte vliegtuigen, werden op het nabij gelegen kerkhof begraven. Het was echter een doorn in het oog voor de Duitse bezetter omdat de plaatselijke bevolking hun eer kwamen betonen aan de begraven slachtoffers. Daarom werd er door de Duitsers binnen Fort 3 een afgeschermde begraafplaats ingericht die  niet toegangkelijk was voor de burgerbevolking. De eerste teraardebestelling vond er plaats in juni 1943. In december 1945 werd de begraafplaats verwijderd. De Britse gesneuvelden kregen hun laatste rustplaats op het Schoonselhof in Hoboken.
De Amerikaanse graven werden overgebracht naar Neuville-en-Condroz in de Belgische gemeente Neupré of werden gerepatrieerd naar de Verenigde Staten van Amerika.
U kan bijkomende informatie terugvinden nav de plaatsing van dit monument bij de collega's van Hangar Flying.

(Artikel & Foto's : Jef Pets)

Klik op de foto hieronder en ontdek het monument op Fort 3.