LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EERSTE CHARTERVLUCHT VAN CONCORDE OP OOSTENDE

Op 29 september 1977 landde op de luchthaven van Oostende voor de eerste keer een Concorde. Volgens de website Replo (REgionaal Platform Luchthaven Oostende-Brugge) was dit de eerste chartervlucht met dit type.
Het was de Air France Concorde met Franse registratie F-BVFD en serienummer 11 die begin 1977 zijn allereerste vlucht maakte. Eind maart 1977 werd het vliegtuig geleverd aan Air France.
De F-BVFD heeft maar 5 jaar gevlogen waaronder een korte periode (01/1979-01/06/1980) onder de Amerikaanse registratie N94FD. De Concorde vloog er in de Verenigde Staten van Amerika voor Braniff Airways tussen Washington DC en Dallas Fort Worth. Opnieuw geregistreerd in juni 1980 als F-BVFD vloog de “Foxtrot Delta” voor de laatste keer in mei 1982. Het toestel totaliseerde tijdens zijn carrière ongeveer 5800 vlieguren en voerde daarbij iets meer dan 1900 landingen uit. De Concorde vloog 1807 keer supersonisch.
Na bijna 12 jaar buitendienststelling (1982) werd de Concorde in 1994 gespot op de Parijse luchthaven Charles De Gaulle waar het casco sindsdien, opgebroken in stukken, ligt blootgesteld aan de natuurelementen. Een triest einde voor een prachtig en revolutionair icoon uit de luchtvaartgeschiedenis. Gelukkig zijn er meerdere Concorde’s die wel een veilig onderkomen kregen en voor het nageslacht bewaard blijven in diverse musea.
Met dank aan Daniel Vermeersch die op de dag van de eerste vlucht van de Concorde op Oostende aanwezig was en deze ondertussen historische foto’s maakte.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Daniel Vermeersch)

Klik op de Concorde hieronder voor de fotoreportage van Daniel.