LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
AALTER AIR RALLY 2023

Vliegclub Ursel organiseerde op dinsdag 15 augustus voor de derde keer de Aalter Air Rally op het militair vliegveld van Ursel. De zoektocht van ongeveer 100 NM (185 km) boven Vlaanderen kon uitgevoerd worden in 3 verschillende categorieën, namelijk met een éénmotorige ULM (Ultralight), een PPL (sportvliegtuig) of een helikopter.
Vanaf 10 u mochten de deelnemers landen die vanuit andere vliegvelden naar Ursel kwamen voor deelname aan de wedstrijd, waaronder ook enkele die afkomstig waren uit het buitenland.
Na de briefing kon men starten aan de zoektocht en mocht er om de 10 minuten een deelnemer vertrekken. Er waren 3 verschillende parcours uitgestippeld voor de 3 verschillende categorieën.
Er waren ongeveer 60 teams ingeschreven, veelal met een privaat vliegtuig of een helikopter, maar ook de vliegtuigen van de clubs werden meermaals gebruikt door de diverse clubleden.
Tijdens de voormiddag hing er nog veel lage bewolking in de regio, maar na de middag werd het zonnig en warm met wat stapelwolken. Na een vlucht van ongeveer een uur waren de meeste deelnemers al terug geland in Ursel.
Bij de internationale deelnemers noteerden we o.a. de Robin Major F-GUXB van de Aéroclub Régional de Caen en van Midden-Zeeland was er de Cessna 172 PH-HLI van CessAir.
Niet minder dan 10 helikopters, waaronder 6 Robinson R44, 3 Gazelle en 1 Colibri waren aanwezig voor de wedstrijd. Enkel de Gazelle OO-XDT deed niet mee aan de rally maar bleef de hele tijd dichtbij de afsluiting staan. Er was een grote afgebakende zone voorzien langs de startbaan waar het publiek van heel dichtbij kon genieten van de vertrekkende en aankomende deelnemers.
Langs deze afsluiting stond o.a. ook een Agusta A109 en een Marchetti van de Belgische Luchtmacht. Verder in de rij waren nog een aantal vliegtuigen opgesteld die deelnamen aan de Concours d’Elégance, een schoonheidswedstrijd voor vliegtuigen en helikopters.
De grote winnaar van deze wedstrijd was ongetwijfeld de groene Travel Air 4000 uit 1928. De tweedekker is geschilderd in de kleuren van Pacific Air Transport, een Amerikaanse Luchtvaartmaatschappij opgericht in 1926 en heeft na al die jaren nog steeds de originele registratie NC5427. De Britse eigenaar Tom Leaver was met deze oude tweedekker tijdens het vorig weekend nog te gast op het 38e Oldtimer Fly-in treffen in Schaffen en was eerder op zondagnamiddag reeds aangekomen in Ursel. Na de zeer gunstige beoordeling van de jury vertrok de Travel Air om 15.24 u in de richting van zijn thuisbasis in het Verenigd Koninkrijk (GB).
De ganse dag was er catering en randanimatie voorzien zoals o.a. het bezoek van een 200 -tal oldtimer auto’s op de parking. De publieke opkomst was tijdens de namiddag heel groot en er werden ook nog een aantal lokale helikoptervluchten uitgevoerd met de Robinson OO-HXP van Toran NV.
‘s Avonds zijn er nog 6 warme luchtballonnen van het ballonbedrijf Madou samen opgestegen voor een vlucht van ongeveer één uur.
De organisatoren en de medewerkers zijn er zonder twijfel goed in geslaagd om van deze derde Aalter Air Rally een succesvolle editie te maken.

(Tekst & Foto's : Raymond De Clerq)


Klik op de affiche hierna voor de fotoreeks van Raymond op de Aalter Air Rally 2023.