LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VLEUGELUITREIKING BELGISCHE PILOTEN IN DE USA

Op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Sheppard in Texas, vond op 14 februari 2022, aan de Euro-NATO Joint Jet Pilot Training School (ENJJPT) de felbegeerde vleugeluitreiking plaats. Onder hen 7 jonge piloten van onze Belgische Luchtmacht.
ENJJPT is een multinationale militaire vliegschool met als doel het opleiden en trainen van militaire gevechtspiloten. De school is een onderdeel van de 80th Flying Training Wing, de vliegschool van de Amerikaanse Luchtmacht.
Belgische militaire kandidaat-piloten worden tijdens hun initiële vliegopleiding in de Basic Flying Training School in Bevekom continu geëvalueerd. Op het einde van de basisopleiding op Marchetti SF-260, mogen de kandidaten kenbaar maken in welke richting zij hun vliegopleiding willen verder zetten. Op basis van de continue evaluatie, de behaalde resultaten tijdens theoretische en praktische examens en in overleg met de vlieginstructeurs en het commando van het Competentiecentrum AIR, kunnen de leerling-piloten kiezen uit 3 onderdelen, namelijk helikopter-, transport- of gevechtspiloot. Slechts de allerbeste onder hen krijgen de mogelijkheid om de droom van gevechtspiloot waar te maken.
De verdere vliegopleiding vindt voor alle type toestellen plaats in het buitenland. De opleiding tot helikopterpiloot vindt plaats in Dax in Frankrijk waar men leert vliegen met de EC-120 Colibri. De transportpiloten gaan richting het Franse Avord waar men leert vliegen met de tweemotorige EMB 121 Xingu. De kandidaten gevechtspiloot mogen de plas over richting Texas waar ze binnen het ENJJPT leren vliegen met de T-6A Texan en T-38 Talon. Na het behalen van hun buitenlandse vleugels en hun hoger vliegbrevet krijgen ze ook in België hun officiële luchtmacht vleugels uitgereikt.
De conversie op hun definitief wapensysteem, zijnde Agusta A-109, A400M Atlas of F-16, vindt plaats in onze eenheden in België. Voor de helikopterpiloten is dat in de Operational Conversion Training Unit van de 1ste Wing in Bevekom. Piloten voorzien voor luchttransport doen hun opleiding op de Airbus A400M bij Airbus in Spanje. Gevechtspiloten gaan naar de F-16 Operational Conversion Unit in Kleine-Brogel of weldra naar Luke Air Force Base in Amerika voor de eerste stappen richting F-35A.

(Bron en tekst : Belgian Air Force - Foto’s : David Richards - George Caravantos - Jef Pets)

Klik op onderstaande foto voor een voorstelling van de toestellen waarop de kandidaat-piloten vliegen vanaf hun initiële opleiding tot na hun vervolmaking in de eenheden.