LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
GEDENKPLAAT SERGENT-AVIATEUR LACROIX FERNAND

Op 11 mei 2021 werd op de Blauwputten te Meer een gedenkplaat ingehuldigd ter nagedachtenis van een Franse jachtpiloot. De man verloor op 11 mei 1940 het leven na een luchtgevecht met enkele Duitse Messerschmitt's tijdens een missie boven Antwerpen en Breda ter ondersteuning van de Franse grondtroepen. Het was Leutnant Joachim Müncheberg van Luftwaffe eenheid III/JG26 die de kill op zijn naam schreef :
11/05/1940 -17.45 uur - Curtiss - Stab III/JG 26 - NNE Antwerp - Hawk 75A GC I/4 Armée de l'Air. Major Müncheberg °1918 overleed op 23 maart 1943 bij een luchtgevecht in Tunesië. Hij behaalde in totaal 135 overwinningen bij luchtgevechten.
De Franse piloot, Sergent-Aviateur Fernand Lacroix °1918, maakte deel uit van de l'Armée de l'Air en vloog bij de Groupe de Chasse I/4. Deze eenheid stond bij het uitbreken van "Fall Gelb" op 10 mei 1940 gebaseerd op het vliegveld van Dunkerque-Mardyck. Omstreeks 16.00 uur stegen de Curtiss H-75A Hawk's op voor hun missie boven Antwerp en Breda. Boven Antwerpen raakten zij verwikkeld in een luchtgevecht met Duitse BF-109's (+/- 17.45 uur). Fernand Lacroix werd geraakt en zijn toestel stortte brandend neer in de omgeving van de Blauwputten (+/- 18.30 uur). De onfortuinlijke piloot kreeg de mogelijkheid niet om uit te springen en bleef in het brandend wrak achter. Zijn, op dat moment, nog ongeïdentificeerde lichaam werd "ten velde" begraven. In 1949 werden de stoffelijke resten van Sergent-Aviateur Fernand Lacroix gerepatrieerd naar Frankrijk en ondergebracht op het kerkhof van Aubervilliers (omgeving Parijs) waar Fernand Lacroix woonde voor het uitbreken van de vijandelijkheden. Op 10 mei 1940 kreeg de Franse jachtpiloot een kill toegewezen, namelijk een overwinning op een Dornier D-17 van de Luftwaffe.
Dank zij de mensen van de Erfgoed vereniging van Hoogstraten in samenwerking met de gemeente Hoogstraten werd deze gedenkplaat opgericht en ingehuldigd op 11 mei 2021. In aanwezigheid van de burgemeester van Hoogstraten, Marc Van Asperen, de voorzitter Erfgoed Hoogstraten, Francis Huijbrechts, de Kolonel van de Franse Ambassade, Hubert Stahl en enkele andere prominenten werd in beperkte kring hulde gebracht aan Fernand Lacroix. De aanvankelijke inhuldiging was voorzien op 11 mei 2020, 80 jaar na zijn overlijden, maar de coronatoestanden lieten het niet toe.
Een mooi eerbetoon aan Sergent-Aviateur Fernand Lacroix en een blijvende herinnering aan alle dappere mensen die bereid waren hun leven in de weegschaal te leggen om ons te bevrijden van het nazi-regime.
(Bronnen : Erfgoed Hoogstraten Francis Huijbrechts Luc Cox - Albin Denis - Archief Luftwaffe - ea)

(Tekst : Jef Pets - Foto's : Albin Denis - Raymond De Clercq - Sam & Jef Pets)

Klik op de tekening van de Curtiss H-75 Hawk ©Tim Wilmsen en bekijk de fotoreeks van de gedenkplaat en bijkomende foto's ter illustratie bij dit artikel.