LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAMPE & VERTONGEN SV-4B NAAR STAMPE FLY-IN OP HEADCORN -UK

Op vrijdag 08 juli 2022 vertrokken 7 Stampe & Vertongen SV-4B's naar een Stampe-treffen in het Verenigd Koninkrijk. De samenkomst vond plaats op het vliegveld van Headcorn, in Wereldoorlog II door de Royal Air Force "Lashenden" genoemd, gelegen in het graafschap Kent in het zuidoosten van Groot-Brittannië.
Op de luchthaven van Antwerpen maakten vier SV's zich vrijdagmorgen klaar om de trip over het Kanaal aan te vatten. Omstreeks 11.30 uur vertrokken de D-EBVV - OO-PAX - OO-RAY en OO-WIL, voormalige Belgische Luchtmacht opleidingstoestellen met respectievelijke vroegere militaire registraties V-58 - V-5 - V-27 en V-42, richting de luchthaven van Kortrijk.
In Kortrijk vervoegden nog eens 3 SV-4B's de formatie die al op Antwerpen vertrokken was. De toestellen die zich op Kortrijk aansloten waren de OO-ESV - OO-GWB en OO-LUK. Ook deze Stampes waren vroeger in dienst bij de Belgische Luchtmacht met toenmaals de militaire registraties V-23 - V-29 en V- 41.
Na een korte rustpauze volgde een veiligheidsbriefing waarna het gezelschap opsteeg om hun tocht over het Kanaal te beginnen.
Zaterdag verbleven ze de ganse dag op de Stampe Fly-In waar nog enkele lokale SV-4 piloten zich present meldden. Ook de OO-AFJ, een SV-4C, maakte de overtocht naar Engeland om er deel te nemen aan het evenement.
Zondag keerde de formatie dan terug naar huis. Na de veiligheidsbriefing en het overlopen van de (nood)procedures vlogen de piloten en passagiers van de Stampe & Vertongen SV-4B's na een prachtig verblijf in de "UK" terug naar België.
Daniel was bij het vertrek "reporter ter plaatse" in Kortrijk en ikzelf was aanwezig bij het vertrek in Antwerpen.
Met dank aan Christian Gubel, één van de deelnemende piloten, om het beeldmateriaal ter beschikking te stellen dat door diverse leden van de bemanningen werd genomen.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Collectie Christian Gubel - Daniel Vermeersch - Jef Pets)

Klik op de foto hieronder voor het beeldverslag van deze trip.
Klik op de tweede foto voor een compilatie gemaakt op Headcorn door John Evans.
Klik op de derde foto voor een kort filmfragment van de oversteek van het Kanaal.