LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
2018 FLYING FESTIVAL BRASSCHAAT

Zaterdag 18 en zondag 19/09/2018 vond het Flying Festival editie 2018 plaats op het vliegveld van Brasschaat. Het evenement, dat al meerdere jaren wordt georganiseerd, is een, zoniet de mooiste afsluiter van het vliegseizoen.
Buiten even een klein buitje, men kon bijna letterlijk tussen de druppels lopen, was het weer een meevaller, zeker op zondag kwam de zon het evenement een bezoek brengen. Zaterdag en vooral zondag kwam het publiek in grote getalen naar het Flying Festival afgezakt. Naast de Spitfire en de Mustang kon men de Siai Marchetti's van de Rode Duivels, een display team van de Belgische Luchtmacht, zowel op de grond als in de lucht aanschouwen. Onze Nationale Luchtcomponent vaardigde eveneens een NH-90  helikopter af naar Brasschaat. Deze "Caiman" van het 18° Squadron, gestationeerd in Bevekom (Beauvechain), is één van de vier "groene" Tactical Transport Helicopters (TTH). De "grijze" versie van de NH-90 's, de Navy Fregat Helicopter (NFH), is de vervanger van de alomgekende Seaking helikopter die begin volgend jaar uit dienst wordt genomen.
Vliegtuigen van Belgische makelij zijnde een Tipsy Nipper en meerdere Stampe & Vertongen SV4 's ontbraken niet op dit magnifieke evenement.
Het was letterlijk een "Flying Festival" omwille van het aantal- en de variëteit van vliegtuigen die het vliegveld een bezoek brachten : Harvard T-6, Boeing Stearman, Boeing Kaydet, Staggerwing, Tiger Moth, Piper Cub, Coyote's, Pipistrel, Pilatus P3 PC-7 PC-12, Nieuport 28 (WO1 Replica Stampe & Vertongen museum), en nog veel meer onmogelijk om ze individueel op te noemen.
De Brasschaatse Zweefclub zette de zweefvliegerij in de kijker door een aantal mooie slepen en zweefvluchten.
De piloten die de luchtdopen of kennismakingsvluchten uitvoerden waren quasi zonder onderbreking met hun passgiers in de lucht.
Een dikke proficiat aan de organisatoren en de medewerkers van het Flying Festival voor het schitterende weekend dat men kon beleven op het vliegveld van Brasschaat. Wij kijken al uit naar 2019 !

(Tekst : Jef - Foto’s : Raymond, Sam)

Klik op de eerste foto voor de beelden van zaterdag en op de tweede foto voor deze van zondag.