LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EERSTE "NIET AMERIKAANSE" PILOOT TOTALISEERT 5000 UREN OP F-16

Commandant-Vlieger Steven "Vrieske" De Vries behoort voortaan tot het exclusief gezelschap van zes piloten die de kaap van 5000 vlieguren op F-16 Fighting Falcon behaalden. Hij wordt hiermee de eerste niet Amerikaan die dit heeft verwezenlijkt. Opmerkelijk is eveneens dat hij al deze uren totaliseerde als piloot in een operationele gevechtseenheid.
Steven "Vrieske" De Vries werd in 1990 opgenomen bij de Promotie 90B onder het peterschap van Squadron-leader Emmanuel Geerts (DFC) en ontving zijn vleugels als militaire piloot op 31/03/1993. Een jaar na het opstarten van de opleiding op F-16 in Bevekom / Beauvechain (1994) kwam Vrieske in 1995 terecht bij het 23ste Devil Squadron op de luchtmachtbasis van de 10° Wing in Kleine Brogel. In het 23ste mocht hij een eerste mijlpaal aan zijn palmares toevoegen, die van 1000 uren. Nadat het 23ste werd ontbonden (2002) maakte Steven de overstap naar het 31ste Tiger Squadron. Daar behaalde hij zijn 2000, 3000 en 4000 vlieguren. In zijn 26 jarige loopbaan als gevechtspiloot nam hij actief deel aan verschillende buitenlandse missies gaande van Bosnië tot Afghanistan.
Op 05 maart 2021 was het dan zover. Vrieske schreef die dag een stukje geschiedenis in het 75 jarig bestaan van onze Belgische Luchtmacht (1946-2021).
Tijdens een operationele oefenvlucht boven de Ardennen overschreed hij de 5000 vlieguren op F-16. De vlucht startte op Kleine Brogel in gezelschap van 3 andere piloten (Harpic Steph en Mario) die de meeste uren op F-16 hebben op Steven na. Na hun missie keerden zij in formatie terug naar de basis in Peer. Met hun vieren (2 piloten van Kleine Brogel, 2 piloten van Florennes) waren zij die dag samen goed voor 16000 vlieguren op F-16 !
De brandweerlieden van de basis eerden Vrieske voor zijn unieke prestatie met een watersaluut. Een aantal medewerkers van het 31ste Tiger-squadron stonden met het Tiger-vaandel klaar om hun collega te begroeten en te feliciteren. Na het stilleggen van de motor van de FA-126, de F-16 waarmee Steven zijn record behaalde,  werd de piloot begroet door de basiscommandant, Kolonel-Vlieger Jeroen Poesen. Deze laatste nam vervolgens plaats achter het spreekgestoelte en schetste in het kort de loopbaan van Vrieske. Steven kreeg enkele certificaten ter herinnering aan zijn exploot en kreeg een schaalmodel van een F-16 Fighting Falcon overhandigd door een afgevaardigde van Lockheed-Martin.
Steven stopt weliswaar met operationele vluchten maar hij blijft onverdroten zijn expertise ten dienste te stellen van zijn (jongere) collega's als instructeur bij het OCU (opleiding F-16 piloten) en als veiligheidsveranwoordelijke van de 10° Wing (Wing Aviation Safety Officer).
Een dikke proficiat Vrieske voor deze niet alledaagse en fenomenale prestatie en veel succes en plezier toegewenst in de uitvoering van uw nieuwe uitdagingen.

Hartelijk dank aan iedereen (Basis 10° Wing en Comopsair IPR) om deze heugelijke namiddag samen met Vrieske en jullie van kortbij te mogen meemaken.

(Artikel : Jef Pets - Beeldmateriaal : Jef Pets en Armand Thys)

Klik op de formatie F-16's voor de fotoreportage, klik op de foto van Vrieske voor een filmfragment.