LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPEN DEUR AERO KIEWIT - EBZH

Op 27 en 28 augustus bezochten we de jaarlijkse Opendeur van Aero Kiewit. Ook hier hadden de coronaperikelen de 2 vorige edities onmogelijk gemaakt, het was dan ook met veel plezier dat we het vliegveld weer betraden.
Zoals op eerdere edities hadden de organisatoren ervoor gekozen een deel van de residerende vliegtuigen buiten, dus vlak voor de hangars, op te stellen terwijl een ander deel gewoon in de hangars bleef staan. Kiewit huisvest inderdaad een flink aantal ulm’s en sportvliegtuigen, en alles buiten opstellen zou gewoon teveel parkeerruimte voor bezoekende vliegtuigen wegnemen. Toch stelden we vast dat reeds op zaterdagmiddag een aantal van de bezoekende toestellen in een dubbele rij dienden geparkeerd te worden, wat natuurlijk niet interessant is voor de fotografen onder ons.
Het weer op zaterdag was eerder grijs en zwaar bewolkt, daar waar het op zondag overwegend zonnig was met enkele decoratieve wolkjes in het blauwe zwerk. Anderzijds hadden de piloten vooral op zondag te maken met een vrij stevige crosswind, zodat landing en take-off af en toe voor iets meer spektakel zorgden dan normaal.
Vanuit spottersoogpunt is het een beetje jammer dat Aero Kiewit geen extra fotografeermogelijkheden voor spotters aanbiedt. De beste plaats voor actiefoto’s was op beide dagen beperkt tot de uiterste linkerhoek van de publiekszone, waarbij de vliegveldzijde in gebruik was als vliegtuigparking. Op zaterdag was er niet direct een probleem doordat de Silence Twister OO-162 amper voor hinder zorgde bij het fotograferen, maar op zondag zag het er even naar uit dat enkele hoogdekkers alle zicht op de runway zouden wegnemen. Tot één van de collega-spotters de marshaller aansprak en hem attent maakte op het feit dat er voor de vliegtuigfotografen letterlijk nergens fotogelegenheid overbleef als hij de laatste parking zou gaan benutten. En zie, die brave man heeft daarmee de rest van de dag rekening gehouden. Bij deze een super dikke pluim voor de marshaller in kwestie … job well done !
Zoals gewoonlijk waren er ook nu enkele verkoops- en infostands opgesteld in de hangars. Graag vermelden we hierbij de stand van Planehunters.be, die de luchtvaartarcheologie onder de aandacht brachten door o.a. enkele opgegraven vliegtuigonderdelen tentoon te stellen. Het is onwaarschijnlijk wat er nog allemaal onder Belgische bodem verborgen zit aan vliegtuigwrakken, vooral dan uit de 2e wereldoorlog. Het werk van organisaties zoals Planehunters is dan ook bijzonder belangrijk omdat zij na een opgraving dikwijls de ontbrekende antwoorden kunnen geven op vragen van familieleden van de bemanningsleden van een neergestort of neergeschoten vliegtuig.
Zoals de titel het zegt is dit evenement op Kiewit in de eerste plaats een opendeur, waarbij de club haar activiteiten voor het brede publiek presenteert. Uiteraard valt dit niet te vergelijken met een “echte” fly-in zoals bijvoorbeeld die van Schaffen, maar toch slaagt Aero Kiewit er iedere keer in een groot aantal bezoekende vliegtuigen aan te trekken. Interessante bezoekers op zaterdag waren bijvoorbeeld de Sonex Onex PH-VDK, de Piper PA22-108 Colt OO-GUY, de 2 Harvards N4109C en N3286, de IAR-823 F-AZLQ, de Lockheed 12A Electra Junior NC14999 (die zowel op zaterdag als op zondag enkele overvluchten maakte maar niet landde), de Magni Gyro 55TZ, de SV-4RS OO-I25, de Atec 321 Faeta F-JTDV, de Kappa Sova D-MNUR. Zeker ook vermeldenswaard : de Yak-52 OO-YVV die enkele mooie demovluchten maakte op zaterdag en zondag, de SV-4C G-BRXP, de Tecnam P92 Echo Mk2 D-MCAC en de Grega Aircamper F-JRRL. Op zondag kreeg Kiewit het bezoek van o.a. de DHC.1 Chipmunk G-DHCC, de Aeroprakt A22L2 Foxbat D-MPNM, een formatie van 3 Pilatus P.3’s (D-EPCI, OO-PIL en OO-RDS) en de Shark Aero Shark D-MVDW. Uiteraard is deze lijst absoluut niet volledig, het zou ons echter te ver leiden alle bezoekende of tentoongestelde vliegtuigen op te lijsten.
De Opendeur van 2022 was voor Aero Kiewit ongetwijfeld een belangrijke editie na de eerdere corona gerelateerde afgelastingen. Het massaal opgekomen publiek bewijst dat er nog steeds interesse is in België in dergelijke evenementen. Wat ons betreft, wij kijken alvast uit naar het laatste weekend van augustus 2023 voor de volgende Opendeurdagen.

(Tekst: Guido Van Roy - Foto’s: zaterdag : Marc Van Ryssel en Guido Van Roy - zondag : Raymond De Clercq, Marc Van Ryssel en Guido Van Roy).

Klik op onderstaande foto’s voor een beeldverslag van respectievelijk zaterdag en zondag.