LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MARKET GARDEN MEMORIAL FLIGHT 18/09/2021

Op zaterdag 18 september organiseerde het Vliegend Museum Seppe (op Breda International Airport) een speciale fotodag waarbij alle in het museum gebaseerde historische vliegtuigen naar buiten waren gebracht om door de aanwezige fotografen (vooraf inschrijving was noodzakelijk) in uiterst zonnige omstandigheden te worden gefotografeerd. Vanaf 10.00 h stonden een tiental toestellen ( 2 Piper Cubs,  1 Auster V, 3 DH-82 Tiger Moths, 2 Chipmuncks, 1 Luscombe Silvaire en 1 Saab 91 Safir) mooi opgelijnd voor de fotoshoot door een 30-tal “wandelende fluo-vestjes met fototoestellen”. Tevens arriveerden nog een formatie van 2 Grasshoppersubs en een Stinson Sentinel van de Egmond Vintage Wings vanuit Hoogeveen, 2 Harvards (uit Hilversum en Lelystad) en een in Wevelgem gebaseerde Chipmunck uit de stal van Bronco-piloot Tony De Bruyn.
Tussen 12.00 en 13.00 h werd door een formatie van 8 toestellen een formatievlucht uitgevoerd boven de provincie Noord-Brabant ter herdenking van de op 17/09/1944 uitgevoerde luchtlandingen in de omgeving van Nijmegen en Arnhem. Deze operatie (een geesteskind van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery) had als doel om met Britse , Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen (parachutisten en via transportzwevers aangevoerde troepen) een aantal bruggen over de grote rivieren Maas, Waal en Rijn onbeschadigd te veroveren om aldus vanuit de Belgische Kempen komende grondtroepen via de Nederlandse laagvlakte naar het Ruhrgebied te laten oprukken.  
Daar de, te ver van de Rijnbrug in Arnhem gedropte Britse para’s, er niet in slaagden deze brug in handen te krijgen en ook door de onverwacht sterke tegenstand van 2 in de buurt gelegerde Duitse pantserdivisies draaide de hele operatie op een compleet fiasco uit. De ganse mislukking werd na de oorlog beroemd en berucht door het boek van de Amerikaanse auteur Cornelius Ryan (en de daarop gebaseerde film uit 1977) “A Bridge Too Far”.   
Aan de formatie werd deelgenomen door 3 Tiger Moth’s, 2 Chipmuncks en de 3 toestellen uit Hoogeveen. Geïnteresseerden konden nadien voor een schappelijk prijsje rondvluchten maken met een aantal van deze historische kisten. Samen met het “gewone” verkeer en de talrijke paradrops uitgevoerd door de Cessna Grand Caravan van de lokale ENPC (Eerste Nederlandse Parachutisten Club) zorgde dit voor een zeer drukke en aangename dag op het veld dat bij velen nog steeds beter gekend is onder de oude benaming “Seppe”.

(Tekst en foto’s : Marc Van Ryssel)

Klik op de foto hieronder en bekijk de foto's die Marc voor ons meebracht.