LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
TACTICAL WEAPON MEET FLORENNES - PERSVOORSTELLING - 15/06/2017

Lunak kreeg de eer en het genoegen om op de persvoorstelling van de Tactical Weapon Meet te mogen aanwezig zijn.
Wij werden onthaald door de mensen van Comopsair en enkele mensen van de basis van Florennes zelf.
Vervolgens trokken we naar de aula waar we een welkomstwoord mocht ontvangen van de BasisCommandant. De CO van het 1 ste Squadronn trok vervolgens naar het spreekgestoelte. Hij schetste de geschiedenis van het 1 ste Squadron, dat zijn oorsprong kende in 1913. Dit jaar viert men trouwens het 100 jarige bestaan van hun embleem, de distel. Zie ook het artikel 100 jaar Distel.
Pittig detail : let op de champagne-kurk op het distel-embleem (foto-reeks) .....

Naar aanleiding van deze 100 ste verjaardag werd de Tactical Weapon Meet op Florennes gehouden.
De CO gaf tekst en uitleg wat deze internationale oefening inhield.
De Tactical Weapon Meet (voortaan TWM) duurt 2 weken en biedt de gelegenheid aan jonge leidinggevende piloten om met mekaar te kunnen samenwerken op alle gebied. Een brede waaier van operaties worden gedurende deze 14 dagen gevlogen. Samen met andere partners oefent men op:
defensieve- en offensieve missies
escortering van trager vliegende toestellen
close air support
en reddingsmissies voor het ontzetten van personeel uit vijandig gebied.

Vermoedelijk zal het ook een van de laatste keren zijn dat we de Griekse Phantom's in het luchtruim aan het werk hebben gezien.
De Hawk's van de Royal Air Force, meerbepaald het 100 squadron, viert dit jaar ook zijn 100 ste verjaardag. Zij spelen de rol van "agressors" zowel in binnen- en buitenland. Zo ook nu bij de TWM17 op Florennes.
Daarna trokken we naar het platform waar de deelnemende TWM toestellen vertrokken en toekwamen. We mochten naar hartelust het gebeuren voor de lens nemen.
Tijd werd al snel vergeten bij ervaren van dit magnifiek schouwspel.
Mag ik, zonder uitzondering, iedereen van onze gastheren van harte bedanken voor deze formidabele namiddag op de Luchtmachtbasis van Florennes.

(Tekst & Foto's & Film Jef)

Klik op de beelden hieronder voor een foto- en filmcompilatie. Klik op de Phantom, de Typhoon en de Eurofighter om een kleine filmcompilatie van elk toestel afzonderlijk te bekijken.
Klik eveneens op de volgende twee foto's om de machtig mooie compilaties van respectievelijk Giano & Roger te bekijken.