LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ARIZONA DREAM - EERSTE OEFENING A400M ATLAS

In de week van 22 tot 26 maart vond de oefening Arizona Dream plaats op de luchtmachtbasis van Koksijde. De oefening  werd gehouden om de 15de Wing en de bemanningen van de nieuwe Airbus A400M “Atlas” te trainen om op een snelle en efficiënte manier mensen en materiaal te transporteren en ook effectief in te zetten op “vreemde” basissen of op geïmproviseerde vliegvelden wanneer humane- of militaire interventies dit zouden vereisen.
Normaal gezien had de oefening plaatsgevonden in Arizona (USA) maar de covid-kwelgeest oordeelde hier weerom anders over, vandaar de naam voor de operatie : Arizona “Dream”. Er werd geopteerd om het vliegveld van Koksijde als operationele uitvalsbasis of Deployed Operating Base (DOB) te nemen om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken boven woongebieden.
Raymond trok op 23 maart naar Koksijde en bij zijn aankomst om 10 uur was het soms nog wat zonnig, de C-130 Hercules CH-13 kwam 2 maal over rond 10.15 uur. Daarna was het wachten tot 11.46 uur wanneer de Luxemburgse CT-01, komende van Melsbroek, aan een reeks van elf naderingen begon. Iets na 13.00 uur vertrok deze A400M naar het Franse Bordeaux- Mérignac. De terugvlucht ging rechtstreeks naar Melsbroek waar de Atlas de wielen aan de grond zette rond 15.50 uur.
Tussendoor werd de CT-03 opgestart die in Koksijde was blijven staan van de dag voordien. Na de tweede passage van de CT-01 is dan de CT-03 opgestegen richting Frankrijk. De vlucht ging naar Base 123 Orléans- Bricy en daarna naar Paris- Vatry waar een reeks touch & go’s werden uitgevoerd. Daarna ging het terug richting Koksijde en landde de CT-03 er rond 15.45 uur.

(Tekst : Raymond De Clercq & Jef Pets - Foto's : Raymond De Clercq)

Klik op de foto hieronder voor de beeldreportage die Raymond ter plaatse maakte.