LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190907 AIR LEGEND AERODROME DE MELUN-VILLAROCHE

Op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019 was er op het vliegveld van Melun ( LFPM ) in de buurt van Parijs de tweede editie van de Paris-Villaroche Air Legend airshow.
Zoals de titel reeds verklapt ging het hier vooral over een groot aantal legendarische vliegtuigen. De meest iconische warbirds waren van dichtbij en in vlucht te bewonderen tijdens deze 5 uur durende airshow. Uit de 2de wereldoorlog en de periode daarna waren o.a. te zien :
Avenger, Bearcat, Corsair, Hurricane, Harvard, Morane 409, Curtiss, Mustang, Spitfire en Yak.
Enkele oudere jets zoals een Hunter, Vampire, Mig 15, T-33, Fouga en Morane Paris waren ook van de partij. Evenals de kleinste jet ter wereld, een Bede BD-5J.
Bij de lichtere vliegtuigen zagen we o.a. : Stinson, Klemm, Jungmann, Criquet, Stearman, Polikarpov Po-2, Piper Cub, Gomhouria ( Lic. Bucker Bestmann ) en een opmerkelijke Fairchild PT-19.
L’ Armée de l’ Air was goed vertegenwoordigt met o.a. :  een Airtech CN-235, Mirage 2000, Rafale, Ecureuil, en een Pilatus PC-21.
De vliegshow begon met de 5 Fouga’s van de patrouille Tranchant die ons herinnerde aan vervlogen tijden bij onze Red Devils en als voorganger bij de Patrouille de France.
Verder kwamen enkele lichtere types aan bod met een knap staaltje luchtacrobatie met 2 Extra 330’s.
De wendbaarheid van de Airbus A400M werd ons op een sublieme manier voorgesteld in een machtige demo.
Enkele oudere jets passeerden de revue waaronder een L-39 Albatros uit Estonia, en een Mig 15 UTI  tweezitter.
De prachtige Rafale solo display was dit keer in een special paint geschilderd om de 10 jaar actieve dienst van dit toestel te vieren.
Daarna was het de beurt aan een hele reeks Warbirds die zowel solo als in groep werden voorgesteld. De formatie van de Dakota met de 2 Mustangs en vergezeld van de Patrouille de France was  toch een unieke belevenis.
Na enkele fly-by’s van de DC-3 en de Mustangs was het einde van de show in zicht met als hoogtepunt de voortreffelijke voorstelling van het demo team la Patrouille de France met hun 8 Alpha Jets.
We hadden geluk met het weer, en een zeer geslaagde show die zeker voor herhaling vatbaar is.

(Tekst & Foto's : Raymond De Clercq)

Klik op de eerste foto en beleef de meeting via de prachtige beelden van Raymond. Klik op de tweede foto en bekijk bijna alle toestellen die er aanwezig waren.