LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
Le Printemps de l’Aérodrome Temploux 19/03/2022

De eerste luchtvaartgeoriënteerde opendeur van het jaar vond plaats op 19 maart 2022 op het vliegveld van Temploux (EBNM) nabij Namen. Meteen was ook een deugddoend lentezonnetje van de partij, maar jammer genoeg speelde  de bij momenten hevige wind enigszins voor spelbreker. De aangekondigde paradrops konden niet doorgaan, en ook het aantal bezoekende vliegtuig was vrij beperkt. Toch mogen we zeggen dat de opendeur een succes was. Vermoedelijk overtrof het aantal bezoekers ruimschoots de verwachtingen, want behalve de voorziene autoparking stond ook de volledige toegangsweg naar het vliegveld helemaal  vol geparkeerd. Op het vliegveld was de publiekszone relatief beperkt in omvang maar wie dat wenste kon onder begeleiding van een gids met een kleine groep de verderop geparkeerde vliegtuigen gaan bewonderen. Hierbij konden ook enkele hangars bezocht worden.
Wat viel er zoal te beleven voor de vliegtuigspotters ? Vlak voor het restaurant in het hoofdgebouw stonden een Fairchild Argus en een Stemme S-12 geparkeerd, rechts hiervan op het heliplatform vertrokken de rondvluchten met AS.350 Ecureuil en Robinson R.44 en ter hoogte van de paraclub stonden 4 Gazelle heli’s geparkeerd. Links van het hoofdgebouw stonden de bekende uit Zwartberg overgevlogen Lockheed Electra Junior, Pilatus PC.7 en PC.12 - deze toestellen vertrokken in de vroege namiddag weer. Een andere leuke bezoeker die arriveerde net voor het vertrek van de Zwartbergers was de gecamoufleerde Pilatus P.3 uit Brustem. In één van de hangars konden de vliegtuigliefhebbers hun hartje ophalen (of hun geldbeurs leegschudden, afhankelijk van welk standpunt je dit bekijkt) aan boeken, tijdschriften, schaalmodellen, enz. Naast de verkoopsstand van BAPA was één van hun collectiestukken tentoongesteld : de Clybouw CW105F heli, een amateurconstructie met 2 rotoren die in elkaars vlak draaien (vergelijkbaar met de Kaman K-Max en H-43 Husky). Bij de interessante toestellen in het gedeelte dat enkel onder begeleiding te bezoeken was vermelden we een Duits geregistreerde Pitts S-2 Special en 2 Piper J-3 Cubs.
Wie Temploux zegt zegt tegenwoordig tevens Sonaca… wie dat wenste kon aan een geleid groepsbezoek van de werkplaats deelnemen. Op het vliegveld zelf was 1 Sonaca toestel actief, een andere stond in één van de hangars.

(Tekst & Foto’s : Guido Van Roy)

Klik op de affiche hieronder voor het beeldverslag van Guido.