LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
TRIP VERENIGD KONINKRIJK + BATTLE OF BRITAIN AIR SHOW 2022

Van vrijdag 09/09/2022 tot en met zondag 11/09/2022 beleefde ik een onvergetelijk week-end in Groot-Brittannië samen met een aantal leden van ons Plane Hunters Research & Recovery Team.
Na de oversteek van het Kanaal met de P&O Ferry van Calais naar Dover bezochten we op vrijdagmorgen het RAF Hornchurch Heritage Center. Daar schonk onze voorzitter Benny Ceulaers een gedenkkader het museum. De kader werd samengesteld ter nagedachtenis van de Tsjechische RAF piloot Arnost Mrtvy van het 313 (Cezch) Squadron. De man kwam op 19 april 1944 om het leven nadat zijn Spitfire bij een luchtgevecht in de omgeving van Herentals crashte. De onfortuinlijke piloot kon zich in veiligheid brengen met zijn valscherm. Terwijl hij nog aan zijn parachute aan het neerdalen was, werd Arnost Mrtvy door een Duitse eenheid onder vuur genomen en overleed ter plaatse.
Onze tweede halte van de dag was in het Fowlmere Airfield Museum. Ook hier gaf Benny een kader aan het museum. Deze keer ter nagedachtenis van 2nd Lt Otis A. Kurth, een Amerikaanse P-51 Mustang piloot die op 03 maart 1945 om het leven kwam in Oostmalle.  De piloot vloog bij de 339ste Fighter Group (USAAF) in het 504de Fighter Squadron dat in Fowlmere gestationeerd stond. De man werd neergeschoten door luchtafweergeschut en heeft vermoedelijk nog getracht om Engeland te bereiken. Eens boven Oostmalle bleek dat geen haalbare kaart meer te zijn en sprong hij echter te laat uit zijn gehavende Mustang.
Onze derde stop was bij het Nuthamstead monument van de 398ste Bombardment Group van de 8ste US Air Force. De bemanningen vlogen van op deze basis bombardementsvluchten boven het bezette vasteland op B-17 Flying Fortress.
De Duxford Battle of Britain Air Show was het niet te missen evenement op zaterdag. Spitfires, Hurricanes en ander WO II vliegend erfgoed bij de vleet. Bij aanvang van de BOB Air Show werd twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis en ter ere van, de op 08/09/2022 overleden, Koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk.
Op het einde van de dag net voor de “Grande Finale”, een gezamenlijke overvlucht van 16 Spitfires en 4 Hurricanes, kregen we een ware zondvloed over ons heen. Kletsnat tot op ons ondergoed, maar na het schitterend spektakel op Duxford, kon dat onze dag helemaal niet meer bederven.
Op de terugreis zondag deden we het RAF museum in Hendon aan. Naast een indrukwekkende collectie vliegtuigen en helikopters, troffen we er zelfs nog een paar voormalige Belgische Militaire Vliegwezen toestellen aan. Een Caudron G.3 en een Fokker D-VII staan er namelijk tentoon gesteld in de WO I tentoonstellingsruimte.
Als afsluiter brachten we nog een bezoek aan het Shoreham Aircraft (Kent) Museum dat vlakbij Biggin Hill is gelegen. Hier liggen enorm veel overblijfselen van gecrashte Duitse vliegtuigen die er neergeschoten werden o.a. ten tijde van de Battle of Britain.
Na ons verblijf in Shoreham ging het richting Dover voor de oversteek naar Calais. Het begin van het einde van onze reis…

Met dank voor het hartelijk ontvangst en het aangenaam verblijf dat we van de verantwoordelijken van de bezochte musea mochten ervaren.
Met dank aan onze Voorzitter Benny voor de toffe reis die hij had uitgestippeld en met dank eveneens aan mijn reisgenoten voor deze memorabele UK-trip 2022!


(Tekst & Beeldmateriaal: Jef Pets)

Klik op onderstaande foto’s van respectievelijk dag 1, dag 2 en dag 3 voor het beeldverslag van ons verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Klik op de vierde foto van de Hurricane voor een filmfragment.
Artikel Arnost Mrtvy Artikel Otis Kurth