LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
KIJK OP WEVELGEM

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus organiseerde Flanders Aviation Society op de luchthaven Kortrijk/Wevelgem een fandag met als eerste bedoeling FAS zelf en de luchthaven in het algemeen onder de aandacht van het (vooral lokale) publiek te brengen. FAS, bij ingewijden uiteraard goed bekend als oprichter en uitbater van het luchtvaartmuseum in de vroegere lazaret-bunker, had op beide dagen voor de nodige animatie gezorgd. Naast een gratis bezoek aan het museum konden de aanwezigen kijken en luisteren naar filmvoorstellingen en voordrachten ivm allerlei aspecten van de luchtvaart. Op beide dagen was er op het grasveld voor het museum een boekenverkoop voorzien en op zondagmiddag een smakelijke en gezellige barbecue.

Op zondagvoormiddag werd de nieuwste brandweertender van de luchthaven officieel gedoopt en daarna volgde de onthulling van een muurschildering op de zijmuur van de museumbunker. Dit reuzenschilderij, een duikende Spitfire voorstellende, is van de hand van Wevelgemnaar Dieter Ghekiere welke dan ook bij die gelegenheid in de bloemetjes werd gezet.

Voor de echte vliegtuigfans stonden op de oude apron een aantal in Wevelgem gebaseerde oldtimers. We vernoemen hierbij de bekende OV-10 Bronco, een Boeing/Stearman, de 3 toestellen van acro-piloot Stijn De Jaeghere (Harvard, Pitts en SV-4), een tweede SV-4, een Yak-52 en een Fournier RF-4.

Echte vliegactiviteiten waren er niet al was er zowel op zaterdag als zondag een fly-by van een NH-90 uit Koksijde. Op zondagmiddag passeerden zowel de Agusta A-109 als de Red Devils die huiswaarts keerden na hun deelname op zaterdag aan een airshow in het Franse Albert/Picardie.

Voor de rest beperkte de vliegactiviteiten zich op beide dagen tot de normale aan- en afvluchten van recreatieve vliegtuigen aangevuld met een aantal business jets.

Proficiat aan alle medewerkers welke aan deze “Kijk Op Wevelgem” hun medewerking verleenden voor de smetteloze organisatie!
Graag tot ziens op een volgende editie.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto’s : Daniel Vermeersch - Marc Van Ryssel & Raymond De Clercq)
           
Klik op de eerste affiche voor de fotoreeks van Raymond & Marc op zaterdag en op de tweede affiche voor de foto's van Daniel en Marc op zondag.