LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
 
FOTO van het MOMENT
F-4A PHANTOM II - US NAVAL ACADEMY ANNAPOLIS  MARYLAND

Op 30 mei 1996 had ik het geluk een bezoek te kunnen brengen aan de US Naval Academy in Annapolis, één van de oudste steden van de Amerikaanse staat Maryland (Md). Hoewel een actieve (opleidings-)basis waren er destijds amper veiligheidsconsignes van kracht en de toegang was nagenoeg niet aan regels gebonden. Ondertussen gaat het er wel iets strenger aan toe.
De Naval Academy is, zoals uit de benaming is op te maken, een opleidingsbasis voor US Navy personeel. Een directe link met (Navy) luchtvaart is er niet echt, maar toch stond er in 1996 een prachtige F-4 Phantom te pronken. Het toestel, jammer genoeg ontdaan van zijn motoren, was de laatste van slechts 45 gebouwde F-4A Phantom II’s. De oorspronkelijke benaming (vanaf 1959) was trouwens F4H-1F, tot in 1962 het US Tri-Service Designation System van kracht werd (gemeenschappelijke typeaanduidingen voor USAF, US Navy/Marines en US Army). De F-4A in Annapolis, BuAer No. 148275 en c/n 47, is in de loop der jaren enkele malen herschilderd, waarbij telkens aangepaste markeringen werden aangebracht als eerbetoon aan een bepaalde bemanning die zich op één of andere manier met een Phantom onderscheiden had.
Tegenwoordig bevindt de Phantom zich niet meer tussen de gebouwen zoals in 1996 maar in een groene uithoek van de Naval Academy, in het gezelschap van een EA-6 Prowler, F-14 Tomcat en A-4 Skyhawk.

(Tekst en foto’s : Guido Van Roy)