LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
 
FOTO van het MOMENT
DASSAULT MIRAGE 5 BA-33

De Belgische Luchtmacht besliste in 1968 om nieuwe vliegtuigen aan te kopen ter vervanging van de Republic F-84F Thunderstreaks en de RF-84F Thunderflashes. Er werd een order geplaatst voor 106 Dassault Mirage 5 gevechtsvliegtuigen waarvan 63 BA’s (éénzitters), 16 BD’s (tweezitters) en 27 BR’s (fotoverkenners).
De BA-33 die we als foto van het moment kozen werd in maart 1972 in dienst genomen. De Mirage met serienummer 033 kreeg in maart 1987 een speciale schildering naar aanleiding van het 70-jarige bestaan van het in 1917 opgerichte 1 Squadron “Stingers”. Voor het embleem van de  eenheid werd gekozen voor de distel en voor de slagzin koos men voor de Latijnse spreuk: nemo me impune lacessit - vrij vertaald: niemand daagt (valt) mij ongestraft uit (aan). Het zwarte kleurpatroon bezorgde de Mirage de bijnaam Blackbird. Het 1 ste smaldeel is tot op heden nog altijd actief binnen onze nationale luchtcomponent. De piloten van deze eenheid vliegen momenteel op F-16 vanaf hun thuisbasis op Florennes.
De BA-33 werd in januari 1994 buiten dienst gesteld en naar Weelde overgebracht voor stockage. Samen met een kleine dertigtal voormalige Belgische Luchtmacht Mirages 5 werd de BA-33 door de Franse firma Sagem opgekocht. Momenteel zou het toestel terug te vinden zijn op de terreinen van het bekende museum van Sauvigny-les-Beaune in Frankrijk.
Met dank aan Daniel Vermeersch om zijn prachtige foto van de Dassault Mirage 5 BA-33 “Blackbird” met Lunak te delen.

(Bronnen artikel: Belgian Wings en eigen opzoekingen)