LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EASA TYPE CERTIFICAAT VOOR ELEKTRISCH VLIEGTUIG VELIS ELECTRO

Op 10/06/2020 meldde EASA, het European Union Aviation Safety Agency, dat de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel het allereerste type-certificaat in de wacht sleepte voor een volledig elektrisch aangedreven vliegtuig.
De "genomineerde" betreft de Pipistrel Velis Electro, een 2-zitter, die hoofdzakelijk zal ingezet worden voor het opleiden van piloten.
Een kers op de taart van Pipistrel die sedert 2007 elektrische vliegtuigen vervaardigen.
Deze certificatie vormt de eerste stap naar de commercialisering van het elektrisch vliegen met toestellen die opmerkelijk stiller zijn en die geen uitstoot van schadelijke stoffen produceren.
In 2020 zal Pipistrel éénendertig Velis Electro vliegtuigen afleveren aan klanten in zeven verschillende landen. Hieronder kan u enkele beelden van de Pipistrel Velis Electro terugvinden.
Met dank aan Jaap-Jan Ferweda, IFly en Pipistrel.

Over Pipistrel :
In 1989 werd Pipistrel opgericht in 1989 in het voormalige Joegoslavië, het huidige Slovenië.
Het bedrijf bouwde enkel gemotoriseerde zwevers van het type delta. Omdat het er toen illegaal was om met ULM's te vliegen werd dit stiekem gedaan onder bescherming van de duisternis.
Door hun vorm in de lucht en vliegend in de schemering werden de zwevers door de lokale bevolking al snel "vleermuizen" genoemd. Vleermuis in het Latijn is Pipistrellus.
Momenteel heeft het bedrijf meerdere types van vliegtuigen op de markt gebracht.

(Artikel : Jef - Foto’s : Pipistrel & Ifly)