LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LUNAK GOES URBEX : EBTN - GOETSENHOVEN

Het vliegveld Goetsenhoven (ICAO-code: EBTN) ligt in de deelgemeente Goetsenhoven van de Vlaams-Brabantse stad Tienen, op ongeveer 3 km ten zuiden van het stadscentrum langs de N64 van Tienen naar Hannuit.
Goetsenhoven was een van de eerste vliegvelden van de Belgische militaire luchtvaart en werd opgericht rond 1922.
Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 werd het vliegveld door de Luftwaffe aangevallen en gebombardeerd. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers het vliegveld enkel als uitwijkmogelijkheid. Aan het einde van de tweede Wereldoorlog werd het vliegveld opnieuw gebombardeerd, ditmaal door de Amerikaanse luchtmacht.
Het werd pas in 1950 opnieuw geopend, en werd de basis van de EVS (Elementaire Vliegschool) die vanuit Schaffen naar Goetsenhoven verhuisde.
Tot 1969 vloog de EVS met de Stampe & Vertongen SV4-B tweedekkers. Vanaf 1969 werden die vervangen door de Siai Marchetti SF-260. Tevens werden er toen twee startbanen in asfalt aangelegd op het terrein, dat tot dan enkel een grasbaan had.
In 1996 werd de vliegopleiding van de Belgische luchtmacht gecentraliseerd in Bevekom, en kwam er een einde aan de militaire aanwezigheid op Goetsenhoven.
Naast de EVS werd het vliegveld tijdens de weekends ook gebruikt door de plaatselijke vliegclub De Wouw die na de sluiting van de EVS er actief bleef met motor- en zweefvliegen. Het vliegveld Goetsenhoven is nog steeds een basis van de Belgische Luchtmacht. In 2016 startte er een nieuwe club op, ULM Goetsenhoven. Zij hebben hun onderkomen gevonden in de hangars van vroegere Belgian Air Cadets en behielden de bekende Pinguin-mascotte.
(Bron website ULM Goetsenhoven)
Op 02 mei 2021 bezocht ik de vliegclub ULM Goetsenhoven en kreeg ik de toestemming van hun Voorzitter, Wim Mellaerts, om de vroegere gebouwen van de voormalige luchtmachtbasis te verkennen. Ik heb getracht om een beeld te scheppen hoe deze bouwwerken er momenteel voorkomen en een link te leggen met restanten uit hun rijke defensieverleden. De plaats waar menig luchtmachtpiloten hun eerste stappen zetten om een loopbaan binnen de Belgische Luchtmacht uit te bouwen. Een nostalgische terugblik anno 2021 op de basis van de EVS Goetsenhoven.
Hartelijk dank aan Wim voor de toestemming om deze "urbex" reportage te kunnen samenstellen.

(Tekst & Foto's : Jef Pets)

Klik op de foto hieronder en ontdek de site anno 2021.