LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20200917 BEVELSOVERDRACHT KLEINE BROGEL

Op donderdag 17 september 2020 nam generaal-majoor Vlieger Frederik Vansina, na een periode van 6 jaar, afscheid als Commandant van de Luchtcomponent. De bevelsovergave vond, tijdens een militaire ceremonie, plaats op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. Tijdens deze ceremonie, in het bijzijn van de Minister van Landsverdediging Mr Philippe Goffin, werd generaal-majoor Vlieger Thierry Dupont door de Chef Defensie Admiraal Michel Hofman aangesteld als nieuwe Air Component Commander
Generaal-majoor Vansina stond, de voorbije 6 jaar, als bevelhebber aan het roer van een Luchtcomponent die vandaag in volle transitie is. Met de aankomst van de nieuwe NH90-helikopters in 2013, zo’n zeven jaar geleden, was het startsein voor de verjonging en modernisering van de volledige luchtmachtvloot. In Oktober 2018 zette de regering het licht op groen voor de aankoop van 34 nieuwe, ultramoderne F-35A gevechtsvliegtuigen en het nieuwe Medium Altitude Long Endurance (MALE) MQ-9B dronesysteem. Eerder dit jaar mocht de luchtmachtbasis van Melsbroek al de Falcon 7X in ontvangst nemen en binnen enkele weken zal ook het transportvliegtuig van de toekomst, de Airbus A400M “Atlas”, daar zijn opwachting maken. Generaal-majoor Vlieger Frederik Vansina zal eerstdaags in plaats gesteld worden als Commandant van het Departement Strategie (ACOS STRAT) binnen de Defensiestaf.
Maar ook voor de kersverse Commandant van de Luchtcomponent, Generaal-majoor Vlieger Thierry Dupont, belooft het een zeer drukke en uitdagende ambtstermijn te worden. Het uitbouwen van de operationele capaciteit van de nieuwe Airbus A400M, de infrastructuurwerken in de basissen van Florennes en Kleine-Brogel evenals de voorbereiding en opleiding van het personeel voor de komst van de F-35A en MQ-9B komt bovenop de inzet van onze Luchtmacht in oefeningen en operaties overal ter wereld.
Wij willen dan ook onze beide bevelhebbers, Generaal-majoor Vlieger Frederik Vansina als vertrekkende en Generaal-majoor Vlieger Thierry Dupont als nieuwe Air Component Commander, bedanken voor hun inzet en professionalisme en wensen hen beiden heel veel succes toe in hun nieuwe functie!

(Artikel : Adjudant Jozef Vanden Broeck (Belgian Air Force) - Foto's Raymond De Clercq & Roger Laps)

Langs deze weg wensen wij hen eveneens veel succes en voldoening bij de uitvoering van hun nieuwe taak.

Klik op de eerste foto (Airbus A-330 MRTT) voor de reeks van Raymond en klik op de twee foto (F-35 Lightning II) voor de reeks van Roger. Betreft beelden van het luchtdefilé met een aantal F-16's van de Belgische Luchtmacht, een Airbus A330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) en een F-35, deze laatsten van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht.