LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
CHIEVRES AIR FEST 2022

Voor het tweede jaar op rij werd er op zaterdag 25 juni 2022 op de U.S. Army Garrison Benelux basis te Chièvres het Air Fest 2022 ingericht voor het grote publiek. Ondanks het minder goede weer waren er toch heel wat bezoekers naar dit event gekomen, het binnenrijden op de basis verliep dit keer wel redelijk vlot in tegenstelling tot vorig jaar.
De welkomstceremonie begon pas om 14.20 uur met het Belgische en het Amerikaanse volkslied gevolgd door een toespraak van Garrison Commander Colonel James Ross Yastrzemsky.
Meteen daarna sprongen enkele Belgische para’s uit een CASA C-212 (N620AR) vanop een hoogte net onder het wolkendek. Op de tentoonstelling stonden dit jaar minder toestellen dan vorige keer. Bij de ingang stond een Poolse F-16CJ  (4052) van het Tiger Demo Team, deze kwam van de 31e Tactical Air Base uit Poznan-Krzesiny.
Iets verderop een Belgische F-16AM (FA-89) en een Duitse Grob Astir CS zweefvliegtuig (D-4268). De grote publiekstrekker was ongetwijfeld de Belgische Airbus A400M (CT-04) waar steeds een lange rij kijklustigen stond aan te schuiven.
Verder was er nog een Belgische Marchetti (ST-42) en een Agusta A109 (H-16). Aan hangar 2 stond ook nog een Amerikaanse Learjet C-21A  van de USAFE geparkeerd (84-0085). Helemaal aan het einde van de publieke zone stonden twee Hongaarse Saab Gripen , een JAS-39C éénzitter (31) en een JAS-39D tweezitter (44). Deze kwamen van de basis Kecskemét waar o.a. het 59 TFW actief is. Daar was ook de demo Agusta A109 (H-46) van dichtbij te bewonderen en de CASA C-212 (N620AR).
Omwille van het slechte weer (regen) en de lage bewolking zijn de Red Devils niet naar Chièvres gekomen ‘s namiddags. Ze waren die dag eerst aanwezig op het Fly In Festival te Saint-Hubert. De vlucht van daar naar Chièvres werd om begrijpelijke redenen afgelast.
In een grasveld tussen de hangars stonden een aantal oldtimer legervoertuigen uit Wereldoorlog II verzameld.
Aan eten en drinken was helemaal geen gebrek bij de vele foodtrucks en kraampjes op het terrein.
Voor mij was het een kort bezoek, hopelijk is er volgend jaar wat meer te zien
en zijn de weersomstandigheden een stuk beter.

(Tekst & Foto's : Raymond De Clercq)

Klik op onderstaande foto voor de beeldreportage van Raymond op Chièvres.