LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FLY-ZOLO ZARA RUTHERFORD VLIEGT SOLO ROND DE AARDBOL

Op 18 augustus vertrok Zara Rutherford van op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem als jongste pilote ooit voor een solo vlucht rond de wereld. De 19-jarige Belgisch-Britse Zara uit Sint-Genesius-Rode wil hiermee het wereldrecord op haar naam schrijven dat momenteel nog toebehoort aan de Amerikaanse Shaesta Waiz, zij was 30 jaar oud toen ze het record vestigde  met een éénmotorig vliegtuig in 2017.
Zara is van plan om over 52 landen te vliegen en zo’n 51.000 km  af te leggen in 5 continenten. Ze heeft ook als doel om onderweg tijdens haar stops de passie voor het vliegen aan te moedigen bij meisjes. Zara’s ouders zijn beide piloten, ze groeide dan ook op tussen de vliegtuigen. Vandaar haar grote liefde voor het vliegen.
Het ultralight vliegtuig waarmee ze deze enorme reis maakt is een Shark UL, gebouwd in Slovakije bij de firma Shark Aero. Het heeft een 2-zits tandem accommodatie en is voorzien van een 100 PK sterke Rotax viercilindermotor. Het toestel kan een snelheid halen van 300 Km/u en heeft een vliegbereik van 1600 Km. De Shark is ingeschreven in Slovakije als OM-S443 en heeft 080 als constructienummer.
Het vliegtuig stond geparkeerd aan het Luchthavengebouw waar het reeds van ’s morgens kon bezichtigd worden door de lokale en internationale pers. Na een uitgebreide fotoshoot aan -en in het vliegtuig ging Zara het gebouw binnen voor een persconferentie. Daarna trok ze zich enige tijd terug in een private ruimte om de laatste voorbereidingen te treffen voor haar vertrek.
Om 10.37 u stapte ze samen met haar moeder vol goede moed naar haar klaarstaande Shark, en rond 10.50 u verliet ze de apron in de richting van de startbaan. Onderweg kreeg ze van de Luchthavenbrandweer nog een ferme doop voor een veilige vlucht en een goede reis. Na het opstijgen vloog Zara nog eenmaal laag over de startbaan en werd ze uitgewuifd door de talrijke aanwezigen.
Daarna zette ze koers richting Engeland voor haar eerste stop in Popham.
Wij wensen Zara uiteraard een fantastische reis toe en vooral veilige vluchten.
Als alles volgens plan verloopt komt Zara op 4 november terug aan in Wevelgem.
Meer over Zara en FlyZolo zie hier.

Met hartelijke dank aan Zara & Sam Rutherford voor de uitnodiging om aanwezig te mogen zijn op het persmoment en bij het vertrek op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem.
Dank eveneens aan de luchthavenautoriteiten op EBKT voor de geboden faciliteiten en de vrijheid van handelen waardoor we dit artikel hebben kunnen realiseren.

(Tekst & Foto’s & Film : Raymond De Clercq)

Klik op de foto's hieronder respectievelijk voor de beeldmontage en een filmfragment van de doop en het vertrek.