LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
POPPY FLIGHT BELGIAN AIR FORCE

Op 01 februari 2018 organiseerde de Belgische Luchtcomponent een "Poppy-flight" met een Agusta A-190 helikopter. In 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog en de herdenking aan deze oorlog, 100 jaar geleden, wordt dit jaar, 2018, afgesloten. Het doel was om op 1 dag 11 scholen te bezoeken. De geselecteerde scholen werden gevraagd om een kunstwerk te maken waarin de klaproos, symbool van Wereldoorlog I, diende voor te komen. In de betrokken scholen was een infodag voorzien om de mogelijkheden van een loopbaan bij Defensie te promoten. 
Tijdens deze ‘Poppy Flight’ vlogen telkens twee leerlingen mee van de betrokken instituten, vertrekkende van de vorige landingsplaats om aan te komen op hun eigen school. De vlucht werd gerealiseerd met de Agusta van het A109 Demoteam. Het toestel werd voorzien van een speciale sticker van de Belgische Luchtmacht.
Het startschot werd gegeven op de basis van Bevekom om 08.30 uur lokale tijd. De helikopter vloog van daaruit naar Luik, Hasselt, Antwerpen, Semmerzake (fuelstop), Gent, Brugge, Bergen, Brussel, Leuven, Bevekom (lunch en fuelstop), Waver, Namen en Aarlen waar de laatste twee leerlingen werden afgezet.
Vandaar vloog de bemanning terug naar Bevekom waar de motor van de Agusta omstreeks 15.40 werd stilgelegd.
Lunak was aanwezig in het Don Bosco instituut in Hoboken. De leerlingen aldaar waren niet op de hoogte dat de Poppy-flight hun school zou aandoen. Omstreeks 09.15 uur luidde de schoolbel 5 keer wat betekende dat alle leerlingen zich naar de speelplaats moesten begeven. Eens iedereen buiten hield een medewerkster van de PR dienst van de Luchtmacht een korte toespraak om de bedoeling van de Poppy-vlucht te kaderen.
Even later, omstreeks 09.30 uur, arriveerde de Agusta van Hasselt en bracht Emilie en Mathias terug naar hun school. Margo en Nicholas vertrokken op hun beurt vanuit Hoboken richting hun school, Sint-Bavo in Gent.
De Poppy Flight was een initiatief van de PR dienst van de Luchtmacht en had als doel met deze uitdaging de teamspirit, het professionalisme en de fierheid naar voor te brengen van onze Luchtmacht en Defensie in het algemeen.
Belgian Air Force, proud to serve, strong in teamwork!
Bedankt iedereen van de PR-dienst van de Luchtmacht en de andere aanwezigen van Defensie voor de toffe voormiddag die ik samen met jullie mocht beleven. Dank ook aan de Directeur en de medewerkers van het Don Bosco insituut in Hoboken voor hun gastvrijheid.

(Artikel en foto's : Jef)

Klik op de de foto hierna en herbeleef de Poppy-vlucht in het Antwerpse Hoboken.