LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPEN DOOR PARA’S SCHAFFEN

Op 26 augustus 2022 vond in het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen een Open Deur plaats.
Deze editie stond in het teken van 75 jaar Para’s in Schaffen (1947 - 2022).
De parking voor de bezoekers bevond zich recht tegenover het monument ter nagedachtenis van de ramp op 26 juni 1963 in Detmold (Duitsland). Door een stom toeval werd een Boxcar C-119 door een mortier geraakt boven het schietveld van Sennelager. De tol was extreem hoog:
32 paracommando’s, 1 Kongolese kandidaat-dispatcher en de 5 koppige bemanning van de C-119 overleefden de ramp niet (zie ons artikel hier).
Wanneer men de ingang van het trainingscentrum naderde zag men de ballon al boven het terrein hangen. Deze ballon is al decennia lang een vertrouwd beeld boven het vliegveld van Schaffen.
Eens binnen werden de talrijk opgekomen bezoekers vergast op prachtige informatiestanden en tentoonstellingen van het materieel en de voertuigen die de para’s vroeger gebruikten alsook de middelen die de para’s heden ten dage ter beschikking hebben.
Men kon ook de nieuwe mock-up bezoeken van de Airbus A-400M, de vervanger van de welbekende Lockheed Hercules C-130H bij onze Belgische Luchtmacht. Deze, op ware grootte, nagebouwde romp wordt gebruikt om het personeel vertrouwd te maken met het laden, lossen en beveiligen van voertuigen en vracht in de cargoruimte van de A-400.
Niet alleen op de grond maar ook in de lucht viel er van alles te beleven. Zo waren er para- en cargodrops die werden uitgevoerd door de hiervoor vernoemde Airbus A-400. Er was eveneens een gastoptreden van een Nederlandse C-130. Niet alleen met de toestellen uit Melsbroek (15Wing) wordt er samengewerkt. Ook van de Airbus Helicopters, voorheen NH Industries, NH-90 (TTH/MTH) en de A-109BA Agusta van de basis van Bevekom (1Wing) wordt er geregeld gebruik gemaakt.
Naast de “militaire” toestellen kwam de McDonnell Douglas MD902 met registratie G-12 van de Federale Politie enkele demonstraties geven.
Het Belgische militaire Black Devils Demo Team liet zich niet onbetuigd en samen met de Royal Air Force Falcons Parachute display Team (GB) presenteerden zij adembenemende sprongen respectievelijk uit de A-109 Agusta en de Dornier Do-228.

Bedankt aan allen die ertoe bijgedragen hebben om er een rijkgevuld en prachtig evenement van te maken. Men verveelde zich geen enkel ogenblik, er viel altijd wel iets te gebeuren zowel op de grond als in de lucht. Proficiat en hopelijk tot ziens op een volgende editie!

(Tekst: Jef Pets - Foto’s: Guido Van Roy & Jef Pets)

Klik op de affiche hieronder en bekijk de beelden die wij meebrachten van deze 75 jaar Para’s in Schaffen.