LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VOORSTELLING DEMOTEAMS BELGIAN AIR FORCE + SPOTTERSDAG EBFS

Op 24 juni 2021 had ik de eer en het genoegen om in naam van Lunak aanwezig te mogen zijn op de voorstelling van de Demoteams van onze Belgische Luchtmacht. Het persevenement vond plaats op de luchtmachtbasis van de 2de Wing in Florennes. De aanwezigen werden onthaald in het dekor van de Belgian Air Force Summer Expo die vanaf 12 juli voor het grote publiek zal te bezichtigen zijn op de luchtmachtbasis van Koksijde en dit tot midden augustus.
Na een inleiding door Commandant Verwilgen, Majoor Bogaerts van Comopsiar-IPR en de Basiscommandant van de 2de Wing kwamen de woordvoerders van de demoteams aan het woord. De spits werd afgebeten door Jo "JJ" Jacobs die het Agusta A-109 Demo Team voorstelde op de "Razzle Blades". Jo Jacobs en Stijn "Stijn" Soenens zijn de piloten van het team op helikopter. Vervolgens was het de beurt aan Stefan "Vador" Darte de piloot van het F-16 Solo Display team op de "Dark Falcon". Hierna kwam Jean "Jean" Van Hecke de leader (Devil 1) van de Red Devils op Marchetti. Zijn drie teamleden betreffen Yves "Meel" Meelbergs (Devil 2), Albert "Al" Baltus (Devil 3) en Alain "Papy" Collard (Devil 4). Naast deze teams is er ook nog het NH-90 SAR demoteam dat niet nominatief is toegewezen. De SAR demo's worden namelijk uitgevoerd door de crew die op dat moment van dienst is op de NH-90 NFH "Caiman".
Na deze voorstellingen trok het gezelschap naar buiten waar de toestellen stonden opgesteld. We kregen de gelegenheid om plaatjes te schieten en een praatje te maken met piloten en crewleden bij hun vliegtuig of helikopter.
Daarna verwijderden wij ons om de piloten de gelegenheid te bieden zich voor te bereiden op hun demovluchten.
Tegelijkertijd met de persvoorstelling was er een spotterdag op Florennes waar Raymond op aanwezig was. Na de demovluchten werd het persmoment afgesloten.
Na het vliegend gedeelte van de spottersdag kregen de fotografen de mogelijkheid om bij valavond een aantal vliegtuigen te fotograferen die voor deze gelegenheid letterlijk in de spotlights werden geplaatst.
Zowel Raymond als ik hebben een mooie dag mogen beleven op Florennes, waarvoor dank aan de organisatoren, het personeel van de basis en de medewerkers van  Comopsair-IPR, de dienst public-relations van onze luchtstrijdkracht.


(Tekst : Jef Pets - Foto's : Raymond De Clercq & Jef Pets)

Klik op de eerste foto voor de fotoreeks bij het persmoment, klik op de tweede foto voor het beeldverslag van de spottersdag, inclusief het vliegend gedeelte van de voorstelling van de demoteams. Klik op de derde foto voor een kort filmpje met de F-16 en A-109.