LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210925 CHIEVRES AIR FEST

Op 25 september 2021 was er op de U.S. Army Garrison Benelux basis te Chièvres (EBCV) voor het eerst sinds 1996 nog eens een event. Door de strenge veiligheidscontroles aan de ingang van de basis ontstond er al gauw een lange file op de weg daar naartoe. Eenmaal binnen was het dan aanschuiven bij de Covid-19 controle en terzelfdertijd werden ook alle rugzakken en fototassen zeer grondig gecontroleerd. Bij deze editie was er echter geen air show voorzien, enkel een groep Belgische para’s werd meermaals gedropt uit de Casa C-212 N620AR.
Op de grond kon men een klein aantal vliegtuigen en helikopters van dichtbij bewonderen die hier zonder belemmering van een afsluiting tentoongesteld werden.
Om 13.15 uur was de officiële opening met een toespraak en met muziek ( volkslied van Amerika en België ) door een U.S. Army Brass Quintet.
De Luxemburgse A400M CT-01 landde om 14.10 uur en stond even later geparkeerd vlakbij de publieke zone. De volgende toestellen stonden in de tentoonstelling:
De Belgische X-Tiger F-16 FA-136 uit Kleine Brogel , de A109 H-46 in demo uitvoering en de grijze Marchetti ST-46 uit Beauvechain. Een U.S. Air Force F-16C uit Spandahlem en een Learjet C-21A. Een U.S. Army AH-64D Apache uit Ansbach. Uit Roemenië kwam een C-27J Spartan en twee Puma helikopters, Slovenië stuurde een LET L-410 Turbolet en een Pilatus PC-9M. Verder stonden er nog een civiele Grob Astir CS D-4268 en een aantal mooie RC modelvliegtuigen.
De mogelijkheid tot vertier en vermaak was voorzien voor jong en oud, ook aan allerlei eet -en drankstandjes was geen gebrek.
Door het prachtig weer was het aantal bezoekers veel groter dan men verwacht had, en dat resulteerde in enorme files aan de in -en uitgang van de basis.
Jammer dat er zo weinig activiteit was te zien in de lucht, hopelijk komt er gauw een volgende editie met nog meer vliegtuigen.

(Tekst & Foto's : Raymond De Clercq)

Klik hier voor een fragment met de openingstoespraakspeech, klik op de affiche hierna en bekijk de foto's die Raymond voor ons selecteerde.