LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HERDENKING WO II GIERLE

Onder een stralende zon vond op 15 mei 2022 de 13de editie plaats van de Gierle Memorial WW II. In het dorp Gierle, dat vereeuwigd werd in het lied : "M'n Dorp in de Kempen" van Louis Neefs, kwamen tijdens de 2de Wereldoorlog 4 geallieerde vliegtuigen neer. Drie bommenwerpers, zijnde twee B-24 Liberators en een Halifax, en één jager, een P-51 Mustang, vielen in de omgeving van het dorp.
Als piepjonge verzetsstrijder kon Boni Mellaerts een aantal piloten en bemanningsleden uit de handen van de Duitse bezetter houden. Sommigen van deze militairen vonden onderdak bij de bevolking van Gierle of werden er verzorgd, anderen werden via vluchtroutes "Lifelines" in veiligheid gebracht en terug naar Engeland gerepatrieerd. Om gezondheidsredenen kon Boni spijtig genoeg niet op de ceremonie aanwezig zijn.
Onder het goedkeurend oog van de Vleugeladjudant van de Koning, Generaal-Vlieger Vansina, en tal van militaire en civiele gezagsdragers werd eer gebracht aan alle mensen die zich hebben ingezet en hun leven in de weegschaal legden om ons te bevrijden van de gruwelijke Nazidictatuur.
Ook de familieleden van de piloot van de Halifax bommenwerper, Douglas Wood, waren zoals elk jaar aanwezig op deze memorial. Douglas Wood verliet boven Gierle als laatste zijn vliegtuig, de piloten van de bommenwerpers hielden namelijk het vliegtuig zolang mogelijk onder controle om de bemanningsleden de tijd te geven om met hun valscherm uit het toestel te springen. Nadat hij met zijn parachute in een boom was blijven hangen kwam Boni snel ter hulp en slaagde erin Wood in veiligheid te brengen net voor de patrouille van de Duitsers eraan kwam om de piloot te arresteren. Douglas Wood kon dankzij Boni en de inwoners van Gierle via een vluchtroute terug naar Groot-Brittannië overgebracht worden waarna hij opnieuw meerdere bombardement-missies ging vliegen boven Duitsland.
Een mooie plechtigheid waarbij schoolkinderen van Gierle elk jaar opnieuw als ambassadeurs voor de vrede optreden en een charter ondertekenen opdat de heldendaden voor hen die voor onze vrijheid vochten en hun leven riskeerden nooit zouden vergeten worden.
Een prachtige herdenking die zoals steeds tot in de puntjes werd voorbereid en uitgevoerd. Een dikke proficiat aan Paul Mellaerts, de zoon van Boni, en zijn team medewerkers om er telkens weer een ontroerende en eerbiedwaardige memorial van te maken.
Met respect en dank aan de organisatie voor de jarenlange vriendschap en het vertrouwen.
Graag tot volgend jaar voor de 14de editie van de WO II Memorial Gierle.

(Tekst & foto’s : Jef Pets)

Klik op de foto hieronder en bekijk de beeldreportage van deze WO II Memorial.