LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ONTHULLING MONUMENT NOORSE LUCHTMACHT TE GRIMBERGEN

Op het vliegveld van Grimbergen werd op 04 november 2016 een monument onthuld, ter ere van de 132 Noorse Wing die gedurende 1944 en 1945 opereerden van op Grimbergen.
Lunak mocht aanwezig zijn op uitnodiging van Scramble en Hangar Flying.
Tal van vooraanstaanden woonden de plechtigheid bij. Er was een grote opkomst van civiele en militaire authoriteiten, zowel op nationaal- en internationaal vlak.
Na het aanhoren van een aantal gastsprekers, werd het monument onthuld. Onmiddellijk hierna kwam een Spitfire overvliegen. Vervolgens ging men over tot het neerleggen van bloemenkransen, waarna het Belgische display-team, de Red Devils, een missing-man formatie uitvoerden boven het vliegveld.
Nadien werd de mogelijkheid geboden om een ritje te maken met enkele Wereldoorlog II old-timervoertuigen.
Tot slot werd er op het Gemeentehuis van Grimbergen een receptie aangeboden voor de genodigden.

De Noorse 132 Wing was tijdens WO II de grootste eenheid onder Noors commando.
De piloten van aanvankelijk vier, later vijf squadrons, vlogen op Spitfire.
Op het Grimbergse vliegveld waren vier squadrons van 132 W gestationeerd, nl. 66,
127, 331 en 332 Sqn.
Tussen augustus 1944 en april 1945 opereerde 132 Wing vanop vliegvelden in Frankrijk, Belgie en Nederland. 27 piloten (26 Noren en één Deen) van 132W sneuvelden op het slagveld, 11 piloten werden door de vijand neergehaald, enkelen konden uit de handen van de Duitsers blijven, andere werden als krijgsgevangenen opgesloten.

Het monument stelt een vleugel van een Spitfire voor. De ontwerper ervan is niemand minder dan de zoon van een Noorse piloot die op het vliegveld van Grimbergen heeft gevlogen.
Een mooi en permanent eerbetoon aan alle mensen die voor onze vrijheid hun leven hebben geriskeerd of hun leven gelaten hebben. Wij zijn hen eeuwig dankbaar en zullen hen nooit vergeten.

Met dank aan iedereen, inzonderheid de mensen van Scramble en Hangar Flying.  

Klik op de foto hieronder om enkele foto's van de voorstelling te bekijken.