LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
KOKSIJDE AIR BASE OPEN DOOR 2022

Naar jaarlijkse gewoonte opende de luchtmachtbasis van Koksijde op woensdag 06 juli de deuren voor het grote publiek. Alhoewel het slechts een flauw afkooksel is van de werkelijk schitterende airshows welke we daar in lang vervlogen tijden meemaakten stonden er om 13.00 h toch al vele toeschouwers aan te schuiven aan de diverse ingangspoorten. De (letterlijk) grootste blikvanger was ongetwijfeld de enorme Airbus A-400M (CT-06), het nieuwe zware transportvliegtuig van de in Melsbroek gestationeerde 15e Wing van onze Belgische Luchtmacht. De ganse namiddag stond een lange rij wachtenden aan te schuiven om het toestel ook eens van binnen te bekijken.

Naast een oude Belgische Sea King (RS03) opgesteld voor de hoofdhangar vonden we in de static display een grijze Marchetti (ST-41) en 2 NH-90’s. Naast de haast verplichte (want lokaal gebaseerde) NFH-versie (RN03) stond er ook een uit Beauvechain afkomstige TTH-versie (RN05). Deze transportversie staat de laatste tijd in een eerder slecht daglicht en de vervanging ervan zal dan ook veel vroeger dan gepland plaatsvinden (te hoge onderhoudskosten spelen hierbij een voorname rol).

In de flying display werden alle elementen van onze luchtmacht voorgesteld. De NH90 RN01 gaf de gebruikelijke SAR-display, de Red Devils gaven hun complete acrobatische display, de Agusta A-109 gaf een mooie show met veel gebruik van flares en Cdt Steven De Vries demonstreerde de iconische F-16 (FA-87). Deze laatste display diende wegens de slechte staat van de runway in Koksijde vanaf de Oostendse luchthaven te vertrekken en daar achteraf ook weer te landen.

Voor de echte luchtvaartenthousiasten was de echte ster van de namiddag de Britse Westland Sea King HAR-3 (G-SKNG). Deze knalgele (in de kleuren van 22 Sq RAF) helikopter behoort tot de verzameling van Historic Helicopters gevestigd in Chard, Somerset. Deze vereniging houdt diverse ex-militaire heli’s in vliegende toestand (naast de Sea King ook een Westland Whirlwind en 2 Wessex). Vorig jaar werd de organisatie eigenaar van de 2 resterende vliegwaardige Belgische Sea Kings (RS02 en RS04). Na een grondige inspectie in Koksijde werden in oktober 2021 beide toestellen civiel geregistreerd, overgedragen aan de nieuwe eigenaars en naar Groot-Brittannië overgevlogen.

Alhoewel kleinschalig was de Open Door toch een gezellige bedoening voor het zeer talrijk opgekomen publiek. Het mooie weer speelde dat nog eens extra in de kaart.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto's : Raymond De Clercq - Gunther Matterne - Giano De Haasse)

Klik op de affiche hieronder en bekijk de foto's van Raymond en Gunther en Giano.