LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
WINGS PARADE JUBELPARK BRUSSEL

Op 28 september 2022 vond de Wings Parade, de plechtige vleugeluitreiking, plaats van de gebrevetteerde piloten van de Belgische Luchtcomponent. Ditmaal gebeurde dit niet op de luchtmachtbasis van de 1° Wing in Beauvechain maar in de schaduw van de Triomfboog op het Jubelpark te Brussel (Arcades du Cinquantenaire) vlakbij het voormalige Koninklijk Legermuseum, nu War Heritage Insitute.

Pilot-Officer bij de Royal Air Force (Voluntary Reserve) William-Paul “Billy” Janssens de Varebeke (°08/07/1916 - †18/12/1942) kreeg het peterschap over deze plechtigheid.
William-Paul nam in het Belgisch leger deel aan de 18-daagse veldtocht. Hij vluchtte het land uit om het naziregime elders te kunnen bestrijden. Na tal van omzwervingen kwam de man in Groot-Brittannië terecht. Daar volgde hij een opleiding bij het OTU (operational Traning Unit) in Cranwell op Bristol Blenheim. Vervolgens stapte hij over naar het 612 Squadron Costal Command in Wick en vloog er op Armstrong Whitley.
Op 08/02/1942 trad hij toe tot het 235 Squadron (RAF Costal Command) die op Bristol Beaufighter oorlogsopdrachten boven zee uitvoerden. Op 18/12/1942 diende het 235 Squadron een konvooi van de Navy te escorteren. Drie toestellen waaronder dat van “Billy” stegen om 14.10 uur op in Chivenor om twee andere toestellen af te lossen. Om 15.20 uur patrouilleerden zij boven het konvooi. Billy’s Beaufighter werd echter snel onder vuur genomen door een Duitse Messerschmitt BF-109. Zijn vliegtuig stortte in zee neer waarbij Billy en zijn navigator om het leven kwamen. Billy bleek een uitmuntend piloot te zijn. Nauwelijks iets meer dan een jaar na zijn eerste vlucht kreeg hij als snel het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om operationele opdrachten uit te voeren als 'Leader' van formaties van drie of meer vliegtuigen.
(Bron: Vieilles Tiges & Wilfried De Brouwer)

Onder een stralend blauwe hemel, in aanwezigheid van talrijke civiele- en militaire authoriteiten uit binnen- en buitenland, familieleden en vrienden stonden er dertien  gebrevetteerde piloten te popelen om hun welverdiende vleugels opgespeld te krijgen. De ceremonie werd geleid door Kolonel Vlieger SBH Pascal July, tevens de Commandant van CC-Air (Competence Center Air).
Na de gebruikelijke ceremoniële geplogenheden was het lang verwachte moment aangebroken: de vleugeluitreiking. De meeste gegradueerden ontvingen hun Vleugels van de Commandant van de Luchtmacht, Generaal-Majoor Vlieger Thierry Dupont. Twee van de gebrevetteerde piloten ontvingen om speciale redenen hun Wings van Generaal Vlieger Geert De Decker (OPS & TRG).
Na de plechtigheid werd er ruimte voorzien om foto’s te nemen waarna de nieuwe militaire piloten traditioneel hun hoofddeksels in de lucht mochten werpen tijdens het overvliegen van 3 F-16 gevechtsvliegtuigen.
Vier van deze jonge piloten zullen zich vervolmaken op helikopter (Heli Track), vijf zullen zich verder bekwamen tot gevechtspiloten (Combat Track) en vier zullen hun loopbaan verder uitbouwen op transporttoestellen (Transport Track).
Wij wensen jullie steeds behouden vluchten en hopen dat jullie een mooie loopbaan kunnen opbouwen binnen onze Luchtcomponent.

Het afscheid als Korpsadjudant van Eddy Vrancken en als Korpskorporaal van Marianne Delrée liet men niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens de ceremonie kregen zij, op verzoek van de Commandant CC-Air aan de Stafchef van Defensie Admiraal Michel Hofman, de toestemming om de troepen een laatste keer te schouwen.
Zij worden in hun functies opgevolgd door Korpsadjudant Olivier Dewandre en Korpskorporaal Anja Thoon.
Wij wensen deze mensen eveneens het allerbeste toe.

Met dank aan alle actoren en instanties binnen de Belgische Luchtcomponent voor de eer en het genoegen om deze vleugeluitreiking te mogen bijwonen.

(Tekst & Foto's: Jef Pets)

Klik op foto hierna voor een uitgebreide beeldreportage van deze plechtigheid.