LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HAWKER HUNTER EN PIPER J-3  Cub / L-4 GRASSHOPPER

In een eerder artikel in deze rubriek werd kartonmodelbouw in het algemeen besproken. Vandaag bekijken we snel de nieuwste door Design Group Alpha (DGA)  te koop aangeboden modellen op Ecardmodels .

1. Hawker Hunter : dit fraaie jachtvliegtuig uit de jaren ‘50, ooit in gebruik bij o.a. de Belgische en Nederlandse luchtmacht, is niet bepaald sterk vertegenwoordigd in de modelbouw. Er zijn enkele plastic kits beschikbaar maar kartonmodellen zijn eerder zeldzaam. Gelukkig heeft DGA daarin verandering gebracht met niet minder dan 17 beschikbare versies. De profieltekeningen geven een goed beeld van wat beschikbaar is : toestellen van de luchtmachten van Zwitserland, België (waaronder 1 toestel van de Rode Duivels), Nederland, RAF (waaronder de F.3 die ooit het wereldsnelheidsrecord op zijn naam had staan), India, Oman, evenals 3 civiele toestellen waaronder de veelkleurige “Miss Demeanor”.
2. Piper J-3 Cub / L-4 Grasshopper : lichte vliegtuigen zijn vooral in de kartonmodelbouw vrij populair, en diverse modelontwerpers hebben de Piper Cub in één of andere vorm beschikbaar. Het DGA model onderscheidt zich van andere modellen door zijn eenvoudige constructie zonder concessies te doen aan een correcte weergave op schaal van alle mogelijke details. Zowel de civiele J-3 Cub als de (ex-)militaire L-4 Grashopper zijn beschikbaar in een (voorlopig) totaal van 38 kleurenschema’s. Als gratis extraatje is in enkele gevallen tevens een kartonmodel van de Willy’s Jeep in een voor het Piper Cub model relevant kleurenschema voorzien. De kleurenschema’s zijn trouwens heel divers, gaande van toestellen in het standaard “Piper yellow” kleurenschema tot veelkleurige privévliegtuigen of militaire varianten.

Momenteel wordt gewerkt aan een re-release van de Lockheed T-33, terwijl ook nieuwe versies van de Globe Swift op het programma staan. Een volledig nieuw model dat binnenkort zal beschikbaar zijn is de Piper PA12 Super Cruiser. Hieraan zullen we ongetwijfeld meer aandacht besteden bij  de volgende update van Lunak.

Om alle verwarring te vermijden :

- Ecardmodels.com is een platform waarop kartonmodellen van alle mogelijke aard te koop worden aangeboden. Na bestelling en betaling krijgt de koper per email een link om het model te downloaden. Een email aan Ecardmodels wordt snel en efficiënt beantwoord bij eventuele problemen (hou rekening met het tijdsverschil USA/West-Europa).
- DGA heeft geen enkele binding met Ecardmodels behalve het feit dat onze kartonmodellen er te koop worden aangeboden.
- DGA is geen “vereniging” in de ware zin van het woord, maar een internationaal groepje met dezelfde interesse in vliegtuigen en kartonmodelbouw bestaande uit Amerikanen, Canadezen, Duitsers, en ondergetekende als enige Belg. De opbrengst van de verkoop van onze modellen wordt geschonken aan luchtvaartmusea (meest recent : Piper Aviation Museum in Lock Haven en Canadian Museum of Flight in Langley).
- De door DGA (en de meeste andere ontwerpers van kartonmodellen) aangeboden modellen zijn vooraf ingekleurd, vandaar het grote aanbod aan verschillende versies per vliegtuigtype. De kartonmodellen worden als zelf uit te printen bouwplaten gedownload, waarna de koper de onderdelen uitknipt, vormt en samenkleeft tot een hopelijk fraai model. Foutje bij het knippen, onderdelen hopeloos verknoeid met lijm, niet tevreden met het resultaat ? Geen probleem, gewoon de pagina opnieuw uitprinten en het probleem is zo rechtgezet.

(Tekst en foto’s : Guido Van Roy)

Klik op onderstaande foto voor de profieltekeningen van de besproken kartonmodellen.