LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HAWKER HUNTER EN PIPER J-3  Cub / L-4 GRASSHOPPER

In een eerder artikel in deze rubriek werd kartonmodelbouw in het algemeen besproken. Vandaag bekijken we snel de nieuwste door Design Group Alpha (DGA)  te koop aangeboden modellen op Ecardmodels .

1. Hawker Hunter : dit fraaie jachtvliegtuig uit de jaren ‘50, ooit in gebruik bij o.a. de Belgische en Nederlandse luchtmacht, is niet bepaald sterk vertegenwoordigd in de modelbouw. Er zijn enkele plastic kits beschikbaar maar kartonmodellen zijn eerder zeldzaam. Gelukkig heeft DGA daarin verandering gebracht met niet minder dan 17 beschikbare versies. De profieltekeningen geven een goed beeld van wat beschikbaar is : toestellen van de luchtmachten van Zwitserland, België (waaronder 1 toestel van de Rode Duivels), Nederland, RAF (waaronder de F.3 die ooit het wereldsnelheidsrecord op zijn naam had staan), India, Oman, evenals 3 civiele toestellen waaronder de veelkleurige “Miss Demeanor”.
2. Piper J-3 Cub / L-4 Grasshopper : lichte vliegtuigen zijn vooral in de kartonmodelbouw vrij populair, en diverse modelontwerpers hebben de Piper Cub in één of andere vorm beschikbaar. Het DGA model onderscheidt zich van andere modellen door zijn eenvoudige constructie zonder concessies te doen aan een correcte weergave op schaal van alle mogelijke details. Zowel de civiele J-3 Cub als de (ex-)militaire L-4 Grashopper zijn beschikbaar in een (voorlopig) totaal van 38 kleurenschema’s. Als gratis extraatje is in enkele gevallen tevens een kartonmodel van de Willy’s Jeep in een voor het Piper Cub model relevant kleurenschema voorzien. De kleurenschema’s zijn trouwens heel divers, gaande van toestellen in het standaard “Piper yellow” kleurenschema tot veelkleurige privévliegtuigen of militaire varianten.

Momenteel wordt gewerkt aan een re-release van de Lockheed T-33, terwijl ook nieuwe versies van de Globe Swift op het programma staan. Een volledig nieuw model dat binnenkort zal beschikbaar zijn is de Piper PA12 Super Cruiser. Hieraan zullen we ongetwijfeld meer aandacht besteden bij  de volgende update van Lunak.

(Tekst & Illustraties : Guido Van Roy)

Klik op onderstaande foto voor de profieltekeningen van de besproken kartonmodellen.