LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190606 HERDENKING 75 JAAR D-DAY - OPERATIE OVERLORD

Op donderdag 06 juni 2019 herdacht de Belgische Luchtmacht de start van de bevrijding van Europa, nu 75 jaar geleden, met een unieke fly-by boven de provincies en Brussel. Zeven F-16's vlogen in formatie over ons land, boven Brussel waren het twee F-16's in formatie met een Spitfire.
Naast een C-130 Hercules transportvliegtuig werden twee F-16's van de Belgische Luchtmacht eveneens voorzien van Invasion stripes. Eén F-16 behoort toe aan het 349 Sqn en de andere maakt deel uit van het 350 Sqn.
De zwarte-witte "Invasion-stripes" werden op alle vliegtuigen aangebracht die ingezet werden bij de Landing van Normandië. Op die manier kon men de toestellen duidelijk onderscheiden van de vijandelijke vliegtuigen om te verhinderen dat men hun eigen mensen onder vuur zouden nemen.
Hierna enkele foto's van hun overvlucht langsheen de luchthaven van Antwerpen, gevolgd door een filmpje van de overvlucht boven Antwerpen en als laatste een filmpje van de overvlucht van de Spitfire en de twee F-16's boven het Koninklijk Paleis in Brussel.

Met dank aan Jozef Vanden Broeck en de Luchtcomponent voor het gebruik van de intro-foto's.

(Artikel : Jef - Foto's : Jef - Filmpjes : Koen Govaerts & Sam Pets)

Klik hieronder op de respectievelijk beelden voor de foto's en de beide filmpjes.