LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NEDERLANDSE VETERANENDAG 24/06/2023

Op 24/06/2023 werd in het Nederlandse Den Haag eer betoond aan de veteranen op  de Nederlandse Veteranendag. Het betreft een nationaal evenement waar heel Nederland de veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Sinds 2005 wordt op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag georganiseerd.
Rond 13.00 uur startte het Nationale Defilé door het centrum van Den Haag. Bijna 4000 veteranen en militairen marcheerden, gevolgd door historische legervoertuigen, rond de Hofvijver. Het defilé werd afgenomen door Z.M. de Koning op de Kneuterdijk.  Het gronddefilé werd voorafgegaan door een luchtdefilé met achttien historische en moderne vliegtuigen. Nergens in Nederland is deze combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historisch en modern.
(Bron: website veteranendag.nl)

Mijn zoon en ik trokken naar de vliegbasis Volkel om het vertrek en de aankomst van de toestellen te fotograferen. Twee F-35’s en twee F-16’s vertrokken omstreeks 12.45 uur richting Den Haag. Eén F-16 kwam vroeger (12.49 uur) binnen. Omstreeks 14.15 uur landden de drie overige vliegtuigen terug op de basis. Het was de eerste keer dat wij de F-35’s met naverbranding zagen opstijgen. Ondanks de extreme temperaturen was ons bezoek aan Volkel zeker de moeite waard.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Sam Pets)

Klik op onderstaande foto voor de fotoreportage.