LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20200914 V-1 FIESELER FI 103 FZG 76

Vrijdag 29 mei 2020 werd de Fieseler FI-103 FZG 76, beter bekend als V-1, van het Stampe & Vertongen museum getransporteerd naar het MAS (Museum Aan de Stroom) te Antwerpen. Het toestel werd er vakkundig in mekaar gezet en ondergebracht in een paviljoen dat speciaal werd ingericht nav een expositie over de Tweede Wereldoorlog.
In het V-1 paviljoen kwamen 3264 bezoekers langs tussen 1 juni en 13 september wat,  de coronacrisis indachtig, toch een meevaller bleek te zijn.
Maandag 14 september 2020 keerde één van de paradepaardjes van het Stampe & Vertongen museum terug naar zijn vertrouwde stal.
Het vergeldingswapen werd heel omzichtig van het MAS naar het museum overgebracht en op zijn vertrouwde plaats teruggezet. De V-1 is opnieuw "thuis".
Graag had ik jullie langs deze weg uitgenodigd om, naast andere juweeltjes die het museum herbergt, dit unieke stuk te komen bezichtigen in het Stampe & Vertongen museum. Omwille van de gekende corona-perikelen zullen de deuren van het museum echter gesloten moeten blijven en dit vermoedelijk tot en met het einde van dit jaar.
Hopelijk kan "Covid 19" tegen dan een halt worden toegeroepen en kan het museum  haar bezoekers als vanouds opnieuw verwelkomen in 2021.

Met dank aan Leen Beyers, Danny Cabooter, Jean Dillen, Paul Soons, de museumploeg en alle betrokkenen die deze uitwisseling hebben geregeld, uitgevoerd en tot een goed einde hebben gebracht.

(Artikel : Jef Pets & Paul Soons - Foto's : Leen Beyers (MAS) & Jef Pets)

Klik op de eerste foto van het MAS voor de beeldreportage, ter beschikking gesteld door Leen Beyers, van de V-1 in het MAS. Klik op de tweede foto van de V-1 en bekijk enkele sfeerbeelden van de "thuiskomst" in het Stampe & Vertongen museum.