LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LAATSTE OPERATIONELE VLUCHT AIRBUS A-321 CS-TRJ

Op 24 december 2020 kwam een einde aan het operationele gebruik van de Airbus A-321 met Portugese registratie CS-TRJ bij de Belgische Luchtmacht. Het toestel kwam in dienst bij de luchtcomponent in 2014 (zie HIER ons artikel van de persvoorstelling) en werd geleased van luchtvaartmaatschappij Hi Fly. De Airbus opereerde op de militaire luchthaven van Melsbroek bij het 21ste Squadron van de 15de Wing. Hierna kan u het artikel van de hand van Adjudant Jozef Vanden Broeck (ComOpsAir - IPR) met betrekking tot de A-321 nalezen :

“ De militaire luchthaven van Melsbroek maakt zich op het einde van 2020 op voor het nieuwe normaal. Na het vertrek van de Embraer ERJ 135/145 vliegtuigen op woensdag 22 december 2020 is het vandaag op de vooravond van Kerst de beurt aan de Airbus A321 om zijn laatste trainingsvlucht uit te voeren. Het tarmac van de 15 Wing Luchttransport zal in 2021 dus wat minder vliegtuigen kennen, maar dat betekent niet dat er daarom minder bedrijvigheid zal zijn. Integendeel, de eenheid is in volle transitie en de vloot ondergaat een enorme verjongingskuur. Dit betekent een pak extra werk en nieuwe uitdagingen voor de personeelsleden van de 15Wing Luchttransport.
De Belgische Defensie leasede de Airbus A321 met registratie CS-TRJ sinds 20 mei 2014 bij de Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly. De huurovereenkomst met Hi Fly was initieel voorzien voor een periode van 4 jaar maar werd uiteindelijk tweemaal verlengd met een definitief einde op 30 december 2020. Na de laatste trainingsvlucht zal de A321 ontdaan worden van zijn militaire uitrusting en klaargemaakt worden voor vertrek naar zijn eigenaar Hi Fly in Lissabon in Portugal.
Voor de uitvoering van militaire passagiersvluchten vanaf 1 januari 2021 kan Defensie gebruik maken van verschillende opties. Zo zijn er de eigen A400M transportvliegtuigen en Falcon 7X, is er de samenwerking met het European Air Transport Command in Eindhoven in Nederland van waaruit vliegtuigen van de Europese militaire partners, waaronder de Airbus A330 MRTT, kunnen aangeduid worden en is er een overeenkomst afgesloten met de Belgische luchtvaartmaatschappij Abelag (Association Belge d’Aviation Général) en Luxaviation, gespecialiseerd in ad-hoccharter vluchten, om Defensie van een gepast transportmiddel op het gewenste tijdstip te voorzien”.

Op 2 januari 2021 vertrok de Airbus omstreeks 09.30 uur lokale tijd op Melsbroek (EBMB) voor een vlucht (HFY251P) naar Groot-Brittannië. Het toestel landde er op Norwich International Airport (EGSH) omstreeks 10.15 uur lokale tijd.

Artikel : Jef Pets - Adjt Jozef Vanden Broeck (Belgian Air Force)
Foto reeks 1 : Serge Van Heertum (SBAP) - Raymond De Clercq - Jef Pets
Foto reeks 2 : Adjudant Kristof Moens & Adjudant Jozef Vanden Broeck (Belgian Air Force)

Klik op de eerste foto hieronder voor een eerste reeks foto's van de CS-TRJ,
klik op de tweede foto voor de prachtige reeks van de mensen van de Luchtcomponent, specifiek mbt de laatste operationele vlucht.